Kees en Emile: Den Bosch thuis!

Hoi Kees

Hoe is het? Ben je vrijdag weer van de partij? Afgelopen weken was je in het buitenland en op Facebook was goed te zien dat je het naar je zin had (al zou het ook kunnen dat al die glaasjes rode wijn op de foto’s een teken van heimwee waren).

Dat brengt mij op het volgende: jij bent een echte Schapenkop hè? Maar je voelt je ook op je gemak als je de grens over bent? Is het misschien een goed idee als jij onze jongens komende weken voorbereidt op de reis naar Deventer (17 november is Eagles-uit de volgende wedstrijd)? Want er is dit seizoen nogal een verschil tussen uit- en thuiswedstrijden. Zodra onze spelersbus het Eiland van Dordrecht uitgereden is, worden er aanzienlijk minder punten gepakt dan aan onze eigen Krommedijk. Dus een goeie ouwe speech van meester Klok zou wellicht kunnen helpen.

Misschien dat je dan ook meteen je rol als strenge, doch rechtvaardige, leraar kan oppakken bij de eerstvolgende supportersavond. Op 9 november komt directeur/voorzitter Hans de Zeeuw ons een update geven van de plannen die hij ons eerder dit jaar voorschotelde. Benieuwd hoe het er nu allemaal voorstaat.

Maar eerst wacht vrijdag FC Den Bosch. Een wedstrijd waarvan de zwarte rook van april enigszins zijn schaduw vooruit werpt. Zelden heb ik zo’n roerig avondje meegemaakt als toen we ons daar in Oost-Brabant eindelijk veilig van degradatie speelden.

Ik wil hier nu niet het gedrag van de Bosschenaren in herinnering roepen. Nee, juist de manier waarop onze supporters destijds met de situatie omgingen, vervult me nog steeds met trots. De complimenten die we achteraf kregen, de kaartjesactie voor de onfortuinlijke ballenjongen Jens en het feest dat de Bossche jeugdelftallen voor óns vak vierden in de rust (de thuisvakken zorgvuldig negerend); het was geweldig.

Juist de waardering van die kinderen bewees dat Dordrecht écht de Tempel der Beschaving is.

Fijne wedstrijd,

Ha Emile,

Oei, nou krab je even oude wonden uit dat ellendige, vorige seizoen open. Ik wil dat maar zo snel mogelijk vergeten, maar je trots op onze supporters toen is wel terecht. We zullen zien wat het vrijdag wordt. Den Bosch staat vier plekken boven Dordt. Dat is dus, omdat we thuis spelen, veelbelovend als je denkt aan de pot tegen De Graafschap. Dan zit gelijkspel er in ieder geval in, al heb ik liever weer eens een driepunter, want dat we opnieuw naar het rechter rijtje zijn gezakt, bevalt me niet erg. Dat Dordt uit zoveel slechter speelt dan thuis, kan duiden op een gebrek aan zelfvertrouwen, al ben ik natuurlijk ook maar een psycholoog van de koude grond. Het is in ieder geval wel opvallend en het is vervelend. Ik ben er vrijdag weer én ik ga de 17e mee naar Deventer en daar kunnen ze maar beter heel erg hun best doen, anders moeten ze op de terugweg in de spelersbus de hele reis lang mijn gedichten aanhoren en dat zijn dan wel hekeldichten.

Ja, Emile, ik heb het geluk dat ik een echte Schapenkop ben. Het liefst zit ik hier op het eiland en als ik op pad ga, dan zit ik het liefst ook op een eiland. Een deel van mijn verblijf in Griekenland zat ik op Skyros. Als daar de lokale FC een thuiswedstrijd speelt, komen de tegenstanders met de boot, maar die vaart maar een keer per dag. Na de wedstrijd overnachten ze in het hotel van mijn vrienden en als ik daar ook ben, dan vertel ik die gasten natuurlijk over de roemruchte geschiedenis van FC Dordrecht. Dat we een aantal keren de beker hebben gewonnen, dat Cruijff bij ons heeft gevoetbald en dat we verschillende keren van Ajax hebben gewonnen. Dat ze dat niet wisten, verklaar ik uit het feit dat onze club nogal eens onder verschillende namen opereerde, zo’n beetje als de dichter Fernando Pessoa, die onder verschillende namen publiceerde. Op dat ogenblik worden de blikken glazig, want anders dan in de Tempel der Beschaving, hebben ze nog nooit van die man gehoord. Dan heffen we het glas maar op de edele voetbalsport.

Ik hoop, Emile, dat we in de derde helft het glas kunnen heffen op een mooie overwinning. Dat is goed voor het zelfvertrouwen en voor de ranglijst.

Fijne wedstrijd!