Kees en Emile: FC Oss thuis!

Ha die Kees!

Komende vrijdag de tweede thuiswedstrijd op een rij, dus ik slinger bij deze maar weer een voorzet je mail in. Die jij dan vervolgens simpel in het doel kan tikken. Hoewel ik ook niet verbaasd zal opkijken als je het weer met een schitterende literaire omhaal doet. En heel misschien heb je wel een antwoord in je retourmail dat net zo mooi is als die goals die FC Dordt vorige week tegen Fortuna Sittard maakte! Want dat was een lekkere overwinning he, tegen de koploper? Dat konden we wel gebruiken op onze route naar een hogere plek op de ranglijst. Ik weet zeker dat alle fans die er wél waren (jij en ik niet dus) in de al dan niet spreekwoordelijk hekken hebben gehangen.

Ook in de hekken (nou ja, aan de dakrand van de tribune dan) hing een prachtige nieuwe vlag met de tekst ‘Wij zijn de Dordtse Schapekoppen’. Kun jij hier als taaldeskundige iets over zeggen? Of is het te vermoeiend om die oude discussie over de tussen-n weer op te rakelen. Ik dacht namelijk dat de Nederlandse spellingsregels er allang uit waren als het over het woord Schapenkoppen ging. Maar prachtig is het spandoek zeker hoor, ik ga er binnenkort weer graag achter staan.

Vrijdag komt Oss op bezoek, FC of TOP Oss, daar weten ze sowieso niet wat ze nou met die clubnaam willen. Door onze vrienden in Den Bosch vaak met de bijnaam ‘messentrekkers’ aangeduid. Door onszelf toch eerder als Brabanders met een wat sterke geur. En door de rest van het land meestal als stad van de SP, en je weet: nu de gemeenteraadsverkiezingen naderen moet je geen enkele beweging uit de hoek van een politieke partij zonder een vaatje zout nemen.

Oss staat er trouwens best goed voor in de competitie, dus laten we na alle feestvreugde van afgelopen weken niet denken dat we dit varkentje ook wel weer even gaan wassen. Scherpte, concentratie en doeltreffendheid, dat hebben we nodig. En dat verwacht ik ook weer van jouw antwoord op deze mail.

Dan komt het vast allemaal goed!

Groet, Emile

Ach, laat ik maar niks zeggen over de spellingregels. De spelling van het Nederlands moet volgens enkele warhoofden in een achterkamertjescommissie iedere paar jaar veranderen, dus op het laatst weet je het toch niet meer. Spelling is alleen belangrijk in een sollicitatiebrief, maar in het stadion van geen enkel belang, als maar duidelijk is wat we bedoelen, met of zonder hoofdletter. Al is het natuurlijk schapenkoppen, omdat we met meerderen zijn en niet met één schaap met meerdere koppen. Ik schrijf trouwens altijd ijzerenheinig ‘visch’ en ‘vleesch’ op mijn boodschappenlijstjes, want eigenlijk ben ik nog van de spelling van voor 1948. Toen hadden we ook nog naamvallen en was het: De doelman heeft den bal op geweldigen wijze uit het doel gehouden. Nou, dat gold vorige week niet voor de keeper van Fortuna en daar ben ik weer geweldig blij mee.

Ik heb wat gemist, begrijp ik, maar toen het nieuws van die mooie overwinning doordrong tot het toneel waarop ik stond te presenteren, heb ik natuurlijk wel even gezorgd voor enig gejuich. Fijn dat we een stukje zijn gestegen in de goede richting en mooi dat we weer een koploper kopgesneld hebben, dat moet maar een Dordtse traditie worden! We zijn er nog lang niet, maar als we deze koers volhouden, zou de tweede helft van het seizoen best eens een mooi einde kunnen krijgen. Het mooist is natuurlijk toch de play offs halen en weer promoveren, maar dan moeten we eerst wel de belofte van de gemeente hebben, dat daaraan een flinke zak met geld wordt verbonden. Ik krijg de laatste tijd allerlei vriendschapsverzoeken op Facebook van kandidaten voor de gemeenteraad. Natuurlijk om mijn zieltje te winnen, maar ik kan maar op één partij stemmen en daarbij kijk ik heel goed hoe ze daar over het Dordtse sportbeleid in het algemeen en het voetbal in het bijzonder denken.

Ja, of het nu FC Oss of Top Oss is, of de Gulden Oss, wat maakt het uit, Emile? Als we er maar van winnen. Natuurlijk ben ik blij dat we dat weer als FC Dordrecht doen en niet onder een van die verschillende namen die we in het verleden hadden. Ik krijg nog wel eens van iemand in een ver buitenland als Piershil of Kattendijke de vraag: ‘Jij gaat toch altijd naar DS’79?’ Dan zeg ik: ‘Ja hoor, maar tegenwoordig heten we DFC.’ Raar is dat eigenlijk. Ik ben best trots op dat ‘FC Dordrecht’, zeker als we vrijdag winnen, maar waarom hebben we bij de splitsing tussen amateurs en betaald voetbal, in 1972 meen ik, niet gewoon de naam DFC behouden? Feyenoord kent toch ook een betaalde en een amateurafdeling? Nu ja, bij clubnamen gaat het soms net zo vreemd als bij spellingregels, dus laten wij vrijdag maar gewoon op de Krommedijk gaan genieten, Emile.

Fijne wedstrijd!