Berenburg en de vlag

Niet alleen de wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden ging verloren, maar ook een vlag van één van de meegereisde supporters. Pieterjan Geneugelijk was die avond aanwezig en dat was maar goed ook. Hij schreef een verslag over deze avond en de verrassende afloop ervan.

De wedstrijd is afgelopen en ook de derde helft is ten einde. Ik sta voor de hoofdingang van het Cambuur-stadion en neem afscheid van mijn vrienden uit Leeuwarden. FC Dordrecht heeft net met 3 – 0 verloren van SC Cambuur.
Dan zie ik een bekende aan komen lopen. Het is Gert-Jan.
“Wat heb ik een pest-pokken-avond.”
Niet alleen wist FC Dordrecht de meegereisde supporters niet te verwennen, tot overmaat van ramp is ook de vlag van Gert-Jan gestolen.
Vanaf de Noord tribune is een jongeman op oorlogspad richting de acht meegereisde Schapenkoppen gelopen. Het doel was simpel: de vlag bemachtigen. Het doel werd bereikt.
Maar liefst acht supporters, waaronder Gert-Jan, hadden de moeite genomen om de barre tocht naar het noorden te ondernemen. Vanwege het kleine aantal werden deze fans niet in het uitvak geplaatst, maar rechts op de eerste rijen van de hoofdtribune.
Normaal gesproken kunnen fans niet bij elkaar komen. Dit keer was het heel eenvoudig. Het hele voorval met de vlag heb ik niet kunnen zien. Ik zat op een andere plek in het stadion.

Gert-Jan heeft de nabijgelegen cafés rondom het stadion bezocht in de hoop een glimp van iets groens op te vangen. In één van die café hoorde hij dat er onder de Noord tribune nog een supportershome is. Wij zijn daar ook een tijdje geweest. Daar hebben we geen vlag gezien. Nu heeft hij zijn zoektocht gestaakt. Mijn contacten binnen Cambuur reiken gelukkig ver en ik vraag een vriend of het hem lukt om de vlag op te sporen. Zijn netwerk binnen de club is groot, al heb ik er weinig vertrouwen in. Cambuur heeft een grote achterban. We stappen in de auto voor de lange reis richting het eiland. Wat moet iemand in Leeuwarden met een Dordrecht-vlag?

Het is maar goed dat geen we ultragroepering hebben bij FC Dordrecht. Dan had Gert-Jan zijn groep net als Ultras Eindhovia of Groningen Fanatics op moeten heffen. Beide supportersgroepen raakten hun groepsdoek kwijt door diefstal. Het zijn de zelfbedachte ongeschreven regels binnen de ultra’s. In Nederland betekent dit niet meer dan je groep opheffen om een paar weken later onder een nieuwe naam verder te gaan.

Twee dagen na de wedstrijd ontvang ik een berichtje van een onbekend nummer:
“Kerel, ik wil jullie vlag terugsturen. Was een beetje een uit de hand gelopen weddenschap, die ik wel gewonnen heb haha, maar het is mooi dat jullie er waren en stuur de vlag dan ook graag terug. Als je me de gegevens stuurt, dan stuur ik de vlag met een flesje Berenburg richting Dordt.”
Ik kan er wel om lachen. Ik kan me precies voorstellen hoe dit in zijn werk is gegaan. Jongeren die elkaar opjutten om een vlag te bemachtigen. De jongen wist maar net te ontkomen uit de handen van stewards. Ook een politieagent had toegekeken.

De Leeuwarder blijkt een man van zijn woord. Een week na het incident in Leeuwarden krijg ik een pakket binnen. In dat pakket zit een groene FC Dordrecht-vlag en een fles Berenburg. Zonder cola is het spul overigens niet te drinken. Dat heb ik al snel door. De planning was om Gert-Jan te verassen, maar de vlag kwam net te laat voor de eerste volgende thuiswedstrijd van FC Dordrecht tegen Jong PSV. Met de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard overhandig ik de vlag netjes bij de juiste eigenaar.