Kees en Emile: FC Eindhoven thuis!

Hoi Kees,

Hoe is het met je? Hoe heb je uitwedstrijd bij Go Ahead Eagles beleefd? Ik stond snipverkouden en snotterend in het uitvak tussen enkele tientallen Dordtenaren die van emotie naar emotie werden ‘gerollercoast’. We werden omringd door duizenden valse Eagles die helaas het laatst lachten. En dat terwijl we zó gejuicht hadden toen onze jongens de 1-2 maakten…
Bleek er daar in het oosten van het land verdorie een scheidsrechter uit het eens zo bevriende Zwijndrecht rond te lopen die een flinke roetveeg in ons overwinningsmaaltje kieperde! Toen ik na vijf minuten juichen doorkreeg dat onze goal om onduidelijke redenen afgekeurd was, hoefde het voor mij niet meer hoor, die samenwerking in de Drechtsteden. Laat dat Zwijndrecht zich maar lekker bekeren tot Overijsselse gemeente of zo.

En zo komt het dat we inmiddels met rappe schreden de viering naderen dat het laatste grote Dordtse voetbalsucces 400 jaar geleden was. Alleen de Dordtse Synode is nog net ietsje ouder.
Ik begreep dat vanwege de viering van 400 jaar Dordtse Synode allerlei kerkelijke groeperingen weer voet aan Dordtse wal hebben gezet (hier en daar liep er zelfs een Dordt-supporter tussen). Zo lang ze onderling niet al te veel ruzie maken, vind ik het best.

Maar minder goed nieuws is dat er zaterdag ook nog Brabanders de rivier oversteken naar ons mooie eiland! Eindhoven komt op bezoek. Hopelijk brengt een zaterdagwedstrijd (op vrijdag schijnt er een of ander oefentoernooi van het bevriende koninkrijk Nederland voorrang te hebben boven de Keuken Kampioen Divisie) ons geluk.

Ja, hopelijk kunnen we zaterdag de drie punten weer eens in onze eigen republiek houden. Want dat is toch de échte strijd waar het deze week om draait. Niet de strijd tussen remonstranten en contra-remonstranten is nu belangrijk. Nee, het gaat om de vraag of de vrije Dordtse lucht het wint van die penetrante Brabantse geur die je met wind tegen al halverwege de Moerdijkbrug tegemoet komt.

Ik sluit me graag aan bij de woorden die Koning Willem-Alexander sprak toen hij afgelopen weekend even op bezoek was: ‘Hup Dordt, laat ons juichen!’

Fijne wedstrijd, Emile

Ha Emile,

Tja, Brabant. Ik heb er niets tegen hoor, het is er wat rommelig, overal afval van drugslaboratoria en het stikt er van de overbevolkte varkenshouderijen met aanklevende geuren, maar ja, Brabant is ook de Efteling met zijn sprookjesbos en ik geloof graag in sprookjes. Bijvoorbeeld het sprookje van een mega-overwinning van FC Dordrecht en een goede fee op de lat in plaats van die pleurispechvogel. Daardoor halen we dan een periodetitel, drogen de concurrentie af en leven in de Eredivisie nog lang en gelukkig. We kunnen er vast aan wennen, want dit keer spelen we weer eens op zaterdag. Alleen wel zonder mij, ik zit in Limburg, waar ik uitkom voor het Team Poëzie van uitgeverij Liverse. Wordt een mooie uitwedstrijd, vooral wanneer ik bij terugkomst, ergens diep in de avond, op de helverlichte Grote Kerk de vlag van FC Dordrecht zie. Vanwege die mega-overwinning.

Zwijndrecht….. mijn zwager komt er vandaan, maar die is gelukkig geen scheidsrechter. Je zou maar moeten fluiten in deze donkere dagen zonder VAR en dat ook nog op zo’n manier doen dat iedereen denkt dat je uit het Belgische Zwijndrecht komt, want het kan altijd nog erger. Verder doe ik er maar het zwijgen toe. Ik heb, als jong onderwijzer, weleens een paar wedstrijden gefloten op het scholentoernooi in Hendrik-Ido-Ambacht (een soort super-Zwijndrecht, want daar houden ze op zondag het zwembad nog potdicht) en toen kreeg ik zo’n beetje het hele dorp onder de tien achter me aan.

De vrije Dordtse lucht, zeg maar de Ware Vrijheid, tja, die moet zich maar eens krachtig weren tegen de varkenstallenstank en de troebele dampen van Moerdijk. Dat de gemeente geen regiment bladblazers aan de zuidgrens zet, om tegengas te geven, is eigenlijk onbegrijpelijk, maar goed, FC Dordt zal het klusje wel weer klaren. Hoe heet dat ook alweer, particulier initiatief, privatisering? Mooie woorden, maar nu de daden. De koning had gelijk, juichen zullen we!

Geniet ervan, ik wil die vlag zien!