Kees en Emile: Top Oss thuis!

Hoi Kees!

Ik heb een raadseltje voor je: wat heeft twee hoorns, een dikke wollen vacht, een geelgroene staart, geelgroene vleugeltjes en zegt de hele tijd ‘mehmehpietpietpiet’?

Een schapenkoppenkanariepietje!

Ja ja, we gaan samenwerken met Norwich City, de koploper van het Engelse Championship met de bijnaam The Canaries. Ik ben benieuwd, heb er van verschillende mensen positieve geluiden over gehoord. Er komen in ieder geval twee van die vogeltjes over ons veld fladderen na de winterstop. Samen met pijlsnel supertalent uit Rotterdam zijn dat alvast drie aanwinsten op jacht naar betere tijden.

Ze zijn alleen nog wat jong. Dus ik hoop dat ze tot in onze derde helft op mogen blijven van hun ouders. Of zouden we wat eerder kunnen beginnen aan de wedstrijd? Zodat die jongens op tijd in hun nestje liggen. Zou dat mogen van de KNVB? Als jij dat nou vraagt en de scheidsrechter waarschuwt, vergeet ik het door te geven aan de tegenstanders. Staan die toch raar te kijken als ze aankomen en wij zijn al lekker een half uurtje bezig met de wedstrijd…

Verder stel ik voor dat we na de winterstop net zo veel doelpunten gaan maken als we stukjes kauwgom op de kauwgommuur plakken. Of er ons eigen doel mee dichtplakken. Het maakt mij niet uit, ik sta na afgelopen maanden open voor alles wat betere resultaten oplevert.

Want het was niet zo’n heel beste eerste helft van het seizoen hé Kees. Als ik komende week gebeld wordt voor de traditionele jaaroverzichten ben ik snel klaar met mijn hoogtepunt. Mijn mooiste moment van de eerste seizoenshelft duurde precies tien seconden. Tien seconden waarin ik dacht dat we vlak voor tijd de 1-2 hadden gemaakt in Deventer. Het dieptepunt volgde toen ik mijn ogen opendeed en duizenden lachende adelaarsgezichtjes zag. Bah.

Nou ja, laten we optimistisch blijven. Trek je warmste schapenvelletje aan, doe een kerstmuts op en dan zie ik je vrijdag aan de Krommedijk. Proosten we samen op het nieuwe jaar. waarin nieuwe kansen volgen!

Groet, Emile

Kanariepieten werden vroegen in de kolenmijnen gebruikt als een soort alarmsignaal. Als er giftig gas vrijkwam, ging die kanarie als eerste dood en moesten de mijnwerkers zich zo snel mogelijk uit de voeten maken. Misschien kunnen deze kanaries ons helpen om uit de lange, donkere tunnel te komen, waar onze blunderende selectie met open ogen in verzeild is geraakt. Het is dus goed dat er versterking komt, want die lijkt me meer dan hard nodig.

Er zijn ogenblikken dat ik met weemoed terugdenk aan de tijd dat de koning van de Krommedijk nog de technische scepter zwaaide. Waar kunnen we nu eigenlijk met een beetje trots aan terugdenken sinds zijn troonsafstand? Ja goed, de periodetitel van vorig jaar en het Wonder van Leeuwarden, dat voor altijd in de Dordtse annalen is vastgelegd, maar daarna begon het, kurkdroge zomer of niet, in de Tempel der Beschaving vooral heel veel te miezeren. Ik zou zo snel geen hoogtepunt kunnen noemen in dit blubberseizoen, of het moest het terugkomen van een 2-0 achterstand bij Roda zijn. Waarna dan weer zoiets wanhopigs als tegen Jong-Utrecht volgde.

Weet je, Emile, we gaan de eerste helft van het seizoen maar zo snel mogelijk vergeten, want een verloren eerste helft is nog geen verloren wedstrijd. Er kan nog steeds een periodetitel worden gepakt, er kunnen nog steeds wonderen geschieden en zelfs de vloerverwarming op noord kan een keer werkelijkheid worden. Wie weet valt de kanjer van de Postcodeloterij dit jaar wel op de Krommedijk. Zijn we in een klap van alle geldzorgen af. En anders hebben we nog altijd de derde helft. Dan liggen de allerjongsten al wel op bed, met tuitende oren van ons gezang tijdens de wedstrijd, maar wij blijven ons moed indrinken, ook al is het niet zelden de moed der wanhoop.

Vooruit, jongen, FC Dordrecht muts en sjaal op en juichen maar. Wie weet schijnt vrijdag ineens de zon. Dat het maar weer spannend mag worden!