Kees en Emile: Jong Ajax thuis!

Hoi Kees

‘We hebben een kans van één op een miljoen, dus het zou nét kunnen lukken.’

Ken je die uitdrukking Kees? Je hoort ‘m vaak in films. Als er een woeste vuurspuwende draak aan komt vliegen en de hoofdrolspeler van de film heeft nog één pijl op zijn boog om het beest neer te schieten. Of als de actieheld onder een regen van kogels voor een aanstormde trein rolt terwijl binnen 5 seconden de bom afgaat waar ie aan vast zit geketend. Of als een gillende actrice recht in de opengesperde bek van en reuzenhaai kijkt, terwijl ze nog maar 2 zwemlessen in d’r hele leven heeft gehad. In al die gevallen loopt het toch altijd goed af. En dát zijn de statistieken, Kees, waarop we dit seizoen aan de Krommedijk maar op moeten rekenen.

Ik schat de kans dat het deze week weer rustig wordt bij onze club overigens op minder dan één op een miljoen. Ik ben zelfs bang dat er tussen het moment dat we dit schrijven en het moment dat de Supportersvereniging onze rubriek online zet weer van álles gebeurd is. Echt, ik kijk er niet van op als er op 1 februari opeens weer mensen boos zijn weggelopen, er nieuwe spelers aan komen wandelen en we ook maar Real Madrid hebben ingelijfd als nieuwe satellietclub. Rustig wordt het voorlopig niet. En helaas zijn veel van de huidige ontwikkelingen bepaald niet om warm van te worden.

Over warm gesproken! Elk jaar opnieuw rond deze tijd moet ik een beetje zuchten als mijn favoriete schrijver (jij dus) weer met een pleidooi voor voetbal als zomersport aan komt zetten. Maar net zo vaak, ook nu dus, ben ik het helemaal met je eens. Dus be my guest heer Klok. Kom maar op met je klaagzang over de ijzig koude tribunes, besneeuwde velden en die verdomde glühwein!

Allemaal met een hoger doel natuurlijk, dat geklaag over de kou. Want wat wij willen, snapt iedereen. Lekker naar ons stadionnetje in mei! Tijdens de play offs! Als het zonnetje schijnt, de temperatuur in de dubbele cijfers belandt en Kees Klok zijn enige korte broek aan kan trekken. Laten we blijven hopen Kees. Al is de kans één op een miljoen, het zou toch nog nét kunnen lukken. Net als in de film.

Fijne wedstrijd vrijdag!

Ja, iedere keer is er wel iemand die de Staatsloterij wint, maar ik ben er na veertig jaar mee gestopt, want veel verder dan af en toe een eigen geldje kwam ik niet. Sommige mensen zijn niet voor het geluk geboren, sommige clubs ook niet en ik vrees dat dat eveneens voor FC Dordrecht geldt. Hoewel, toen we promoveerden naar de Eredivisie was er zeker sprake van een beetje geluk, maar ook van bepaalde invloeden, die inmiddels uit het stadion zijn verdwenen, als je begrijpt wat ik bedoel. De moed opgeven doen we nooit en daarom hopen we op die kans op de miljoen, die, wie weet door een wondertje, ineens een hele grote kans kan worden. Stel dat er ineens wat scorend vermogen opduikt tussen de graspollen. Kan toch zomaar gebeuren, onder de rook van Rotterdam? Lekker naar de play-offs in mei, dat zie ik helemaal zitten, al zal ik je verder niet over het weer aan je hoofd zeuren.

Terwijl ik wat aarzelende sneeuwvlokken voorbij mijn raam zie dwarrelen, denk ik na over het samenwerkingsverband met Feyenoord. Je weet wat zich afgelopen zondag in de Kuip heeft voltrokken. Jong Ajax komt op bezoek. Wie weet kunnen wij iets dergelijks op het veld toveren. Natuurlijk, kans van één op een miljoen, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Ook zo’n fraaie uitdrukking uit vervlogen tijden, toen de moederclub van FC Dordrecht, DFC, nog weleens een beker of een kampioenschap won. Als historicus denk ik daar graag aan terug.

Dat brengt mij op een ander punt tot nadenken. FC Dordrecht wordt een BV, een besloten vennootschap met aandelen. Een bedrijf, in plaats van een stichting. Het zal voor de clubkas misschien goed zijn, ik kan dat niet beoordelen en wil dat ook niet, maar ik denk opnieuw, en met enige weemoed, terug aan die vervlogen tijden, toen het nog gewoon om het spel ging en niet om de knikkers.

Laten we maar hopen op die 6-2 en op een snelle komst van het voorjaar, maar daarover zou ik je niet meer lastigvallen.

Ik sla een keertje over want ik heb iemands jubileum te vieren, maar ik wens jou een spannende wedstrijd, met volop glühwein!