Kees en Emile: Jong PSV thuis!

Hoi Kees!

Je hoort deskundigen weleens over een bepaalde voetballer zeggen dat ie beter zou functioneren op een hoger niveau, met betere spelers om zich heen, in een beter draaiend elftal.Nou, zo is het volgens mij met het huidige FC Dordrecht ook. Ik denk dat wij ook beter functioneren op een hoger niveau. En dus is er een cunning plan bedacht. De SVV-methode! Misschien een beetje vergeten, maar juist daarom voor herhaling vatbaar! In 1991 fuseerde onze club met SVV. De Schiedammers speelden toen in de eredivisie, maar hadden niet echt een geschikt stadion. De twee clubs gingen samen verder. SVV verhuisde naar onze Krommedijk, en wij speelden opeens op het hoogste niveau! En even later lieten we het SVV-gedeelte in de clubnaam gewoon weer vallen. Cunning indeed!

(Vergeef me mijn herhaaldelijke Engels, Kees, maar nu mag het nog. Straks eind maart niet meer geloof ik)

Een prima idee dus om Feyenoord te strikken voor een samenwerking. Die club schijnt ook een nieuw stadion te zoeken. En laten wij nou vrijwel hetzelfde stadion hebben staan als waar we destijds SVV mee lokten! Dus volgend jaar spelen we in de subtop van de eredivisie Kees, wat ik je brom. Eerst als Feyenoord/FC Dordrecht en daarna gewoon weer als onszelf. Iedereen tevreden. Behalve misschien wat Rotterdammers, maar die hebben nog twee andere clubs om uit te kiezen.

Maar alle gekheid op een hoekvlag. Heb ik je al eens verteld dat ik in een appgroep zit met wat goed ingevoerde andere supporters? Je ziet er altijd meteen als eerste de laatste nieuwtjes. Handig. Ik heb zelf nooit zo veel te melden in die groep. Die anderen zijn vaak grappig, bijdehand, of hebben een mening. Ik niet. Grappig was ik voor het laatst in 2014 (toen lachte echt iedereen om me heen, al kan dat ook vanwege het promotiefeest zijn geweest). Bijdehand ben ik meestal pas als ik ’s avonds in bed bedenk wat ik éigenlijk had moeten zeggen. En een mening heb ik alleen bij zaken als een overwinning (‘goed!’), een nederlaag (”slecht!’) of een gelijkspel (‘jammer!’).

Maar ik lees dus wel vrijwel alles in die appgroep. De laatste tijd met angst en beven. Op een gegeven moment gebeurde er zó veel dat ik bij elk nieuw bericht bang was dat onze club definitief de betaald voetbal-status aan de spreekwoordelijke wilgen had gehangen. Zo ver is het gelukkig niet. Vrijdag gaan onze jongens er gewoon weer tegenaan. En vorige week leverde al het gerommel en geruzie toch maar mooi een overwinning op. Ik hou het op een ander cunning plan; dat van het conflictmodel. De gedachte erachter is dat een conflict betere prestaties in mensen naar boven haalt. Vaak worden conflicten met de buitenwereld gebruikt.

Nu maar hopen dat bij FC Dordt straks niet iederéén buitenwereld is…

Ik groet je met een welgemeend: hup Dordt!

Ik help het je hopen, dat conflict leidt tot een goed resultaat op de mat. Inzet, inzicht, een tikje geluk, de VAR en iemand die bij FC Groningen volledig is mislukt, dat is wellicht een beter recept. Kijk maar naar Emmen-PSV van afgelopen zondag. Tegen Jong PSV kunnen we daar lering uit trekken, al hebben we tot nu toe in het veld weinig inzicht gezien, beschikken we niet over een VAR en is het te laat, meen ik, om op jacht te gaan naar een mislukte Groninger. Dus blijven de inzet en het geluk. Inzet is er gelukkig meestal wel en een heel enkele keer hebben we ook weleens geluk, al moet je er niet te veel op rekenen.

Ik zit niet in die app-groep en dat hoeft ook niet, want daar zit jij al in en doorgaans deel ik jouw mening. Vier oren aan één hoofd, geloof ik, of twee monden in één kop, zoiets. Ik wil het zo maar houden, want ik heb het niet erg op het voortdurende getierelier van mijn telefoon en ik ben veel te onhandig om die geluiden uit te kunnen zetten. Ik lees het nieuws wel in de krant. Van de website van de club moeten we het even niet hebben, geloof ik. Daar staat als uitslag van Dordt-Den Bosch 2-6 genoteerd en dat zou ik bijna nepnieuws noemen, als ik niet met mijn neus bovenop dat beschamende geblunder in de tweede helft had gestaan. Op het ogenblik dat ik dit stukje schrijf zijn op die site de gebroeders De Nooijer, Rody Hoegee en Scott Calderwood nog breed glimlachend onderdeel van de technische staf en is er nog geen Claudio Braga te bespeuren (https://www.fcdordrecht.nl/selecties/staf-1e-elftal/). Het is wel transparant in het Kremlin van de Krommedijk, maar eerlijk gezegd wil ik eigenlijk helemaal geen details weten. Ik wil iemand met een scherpe kijk op potentieel talent, de Boogersblik, een goed strateeg langs de lijn en verder mooie wedstrijden. Een foutje mag worden gemaakt, maar niet aan de lopende band en schieten op een vijandelijk doel is geen doodzonde.

Gaat je vergelijking met SVV niet een beetje mank? Zoals je zegt, die hadden toen niet echt eredivisiefaciliteiten, maar dat ligt bij Feyenoord iets anders. Die hebben een Maasgebouw, wij hebben in de Tempel der Beschaving in de kleedkamers een prullenbak, las ik ooit in een interview met Marco Boogers in Voetbal International. Toe maar. Er wordt zelfs al gesproken van FC Dordrecht als satellietclub. Ik weet het niet. Kremlinachtig gedrag, satellietclub, op de een of andere manier moet ik aan Rusland en de Krim denken, maar laten we de politiek er maar buiten houden en hopen dat er in de directieburelen nog iets van echte FC Dordrecht-liefde heerst in plaats van te veel Feyenoordgevoel. Samenwerken is best, maar net als in de lokale politiek, we willen wel een Drechtraad, maar een Drechtstad nooit, alleen over mijn lijk!

Fijne wedstrijd, Emile, laten we maar hard hopen dat afgelopen vrijdag in een weiland in Wormerveer de victorie is begonnen.