De stille kracht van de Krommedijk

Op vrijdag 15 februari, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam, werd in het Supportershome afscheid genomen van een stille kracht op de Krommedijk. Na jarenlange trouwe dienst zwaait Ronald van Est af als verzorger bij FC Dordrecht. Een mooi moment in ons Home met oude beelden, foto’s en speeches. Ronald is tevens benoemd tot Erelid van de Supportersvereniging. De woorden die Elisa Kuster aan Ronald richtte, willen wij graag met jullie delen.

Een sliding, een schreeuw en daar kwam de spons.
De spons werd vastgehouden door Ronald van Est, sinds 1979 verzorger bij FC Dordrecht. Wanneer de Indische heelmeester kwam aanrennen wist je dat alles goedkwam. Al hing je onderbeen in een verkeerde hoek aan je knie, in aanwezigheid van Ronald verdween de pijn en was het mogelijk om verder te voetballen. Dat laatste misschien met een tussenpauze van een paar maanden revalidatie maar het gaat om het idee. Ronald wist precies wat een verzorger moest doen, namelijk verzorgen.

Zijn massagetafel luisterde beter dan de bank van de psychiater, met handen als toverstokjes liet hij kwaaltjes verdwijnen.
Spelers noemden hem ‘omu’, Surinaams voor oom. Hij was familie, want hij was er altijd voor je. Dat zijn eigen gezin hem daardoor minder zag, besefte niemand.
Wanneer hij met zijn waterzak en spons langs de lijn liep zongen de supporters: ”Li-La- Loempia,” gevolgd door een liefkozend: “Afhaalchinees.” Hoe bot het voor een buitenstaander misschien mocht overkomen, hij vond het schitterend en zwaaide enthousiast terug.
Soms heeft een verzorger ook wat meer verzorging nodig, daarom deed hij in 2014 een stapje terug.  Hij verdween van de elftalfoto maar niet bij de club, mensen als Ronald zijn namelijk onmisbaar.
De bescheiden rots in de branding, de stille kracht van de Krommedijk.

Nu is hij echt gestopt, is hij opa in plaats van omu. Zijn spons hangt in de wilgen na te druppelen.
Vanaf de tribunes roepen we nog wel eens “Li-La-Loempia”, als lokroep naar gouden tijden. De huidige verzorger reageert er niet zo op, misschien is hij Oost-Indisch doof.