Kees en Emile: Sparta thuis!

Hoi Kees!

Zo! Dat was een mooi einde van de wedstrijd hè, afgelopen vrijdag in ‘de hel’ van Helmond? Heerlijk om weer eens een overwinning te vieren, met een goed gevuld uitvak nog wel.Niet dat ik daar stond hoor, in dat uitvak. Ik moest naar een feestje. En ik had eigenlijk pas laat door welk een sensationele slotfase zich daar in Oost-Brabant had voltrokken. Je weet dat ik me aan de Krommedijk zelden tot nooit bezondig aan al te veel alcoholmisbruik (wedstrijddagen uitgezonderd), maar op een feestje is dat soms toch anders.

Dus ik stond vrijdag rond kwart voor tien al geruime tijd te klooien met glas in de ene en telefoon in de andere hand toen ik eindelijk in de gaten kreeg (tegen een omstander: ‘Hé, lees ik dit nou goed of heb ik mijn telefoon ondersteboven?’) dat we van 0-1 op 2-1 waren gekomen! Blijdschap en verbaasde blikken waren mijn deel. Van de rest van het feestje herinner ik me niets meer, dat zal duidelijk zijn.

De winnende goal werd vorige week gescoord door Joël Zwarts, onze nieuwe spits die overkwam van Feyenoord. Ik hoef jou als literatuurkenner natuurlijk niet te wijzen op Sirius Zwarts uit de Harry Potter-serie. De familie van Sirius (en Joël?) stond niet heel goed bekend, maar was wel zeer machtig binnen de tovenaarswereld. Ik heb dan ook alle vertrouwen in deze jongen.Weet je nog hoe Hermelien in Harry Potter en de Gevangene van Azkaban een manier heeft gevonden om de tijd terug te draaien en zo alsnog het leven van Sirius wist te redden? Nou, ik zat dus te denken…

Wat zouden wij allemaal wel niet kunnen bewerkstelligen he, als we de tijd eens terug konden draaien. Ik denk dat we zomaar bovenaan zouden staan als we alles wat we in voorgaande wedstrijden fout deden, alsnog goed zouden kunnen doen!

….

Sorry. Ik droomde even weg toen ik verder fantaseerde over de tijd terugdraaien. Het zou toch dé manier zijn om Puttertje, Warnertje, Hamertje, Superlopes en al die anderen weer op ons veld te laten schitteren…  Hup, terug naar de realiteit Kees! Ik zeg altijd maar zo: ‘Dromen is voor dromers’. Eerst komt vrijdag Sparta op bezoek. een mooie club, mijn tip voor de keukendivisie-titel aan het begin van dit seizoen. Maar onze Rotterdamse vrienden zijn, zoals dat heet, ‘niet goed uit de winter’ gekomen en lijken het kampioenschap te kunnen vergeten. Ze hebben dit kalenderjaar zelfs nog geen enkele pot gewonnen… En wij wel! Dus dat wordt spannend.

Fijne wedstrijd. Ik beloof dat we in de derde helft de tijd weer even terugdraaien tijdens het napraten.

Je bent lekker aan het dromen geweest en nog wel geïnspireerd door Harry Potter ook. Weet je dat al die boeken in het Nederlands zijn vertaald door Wiebe Buddingh’? De zoon van Kees Buddingh’, groot fan van DFC, waar hij voor de oorlog een tijdje in het eerste speelde, en van FC Dordrecht. Als hij niet bij de buren op de tribune zat, was hij bij thuiswedstrijden vaak in de Tempel der Beschaving te vinden, die ooit, dat weet jij ook wel, gewoon het DFC-stadion was. Toen zag het er op de Krommedijk ook wel een beetje anders uit. Ik herinner mij nog die modderige dijk, waar we op stonden om de wedstrijden te volgen. Daarbij vergeleken is de Noordtribune een toonbeeld van luxe.

Ik had afgelopen vrijdag een soortgelijke ervaring als jij. Ik was in het Dolhuis bij de EP-presentatie van Thisgirlslife, een van de beste en leukste zangeressen uit Dordt, en daar hebben we er nogal wat van. Wat te denkenden van de dames van Dr. Justice and the Smooth Operators en vooral mijn oud-leerlinge Merol, die de dag na onze mooie zegen op Helmond Sport twee Dordtse popprijzen won? In die Smooth Operators zingt trouwens de even talentvolle zus van Merol, Vera, en een andere oud-leerlinge van mij, Lotte. Dat komt ervan als je met geschiedenis altijd goed oplet, dan gaan je talenten zich vanzelf ontwikkelen. Daarom zou ik onze selectie voortaan na de trainingen willen trakteren op een uurtje geschiedenisles, zodat we er zeker van zijn dat die periodetitel ook gaat worden behaald. Moeten wij op de tribune natuurlijk wel strijdliederen uit de Tachtigjarige Oorlog aanheffen.

O ja, ik had het over die ervaring. Een die avond toevallig aanwezige FC Dordrecht-scepticus, ik zal zijn naam, Arie, niet noemen, zei op weg naar de bar tegen me: ‘Nou, ze staan alweer met 1-0 achter,’ met zo’n blik van ‘dit wordt weer helemaal niks.’ Een paar minuten voor tijd keek ik op mijn telefoontje en brulde verbaasd ‘Ja!!!!!!’ Gewonnen! Maar Arie was al beschaamd naar huis.

Je ziet, Emile, dat nu de ster van FC Dordrecht aan het rijzen is, mijn optimisme ook weer toeneemt. Ik zie het straks nog gebeuren dat onze Rotterdamse vrienden leeghandig en met hangend hoofd afdruipen naar hun fraaie Kasteel en wij fier zingend van ‘Merck toch hoe sterck’ onze jongens en die drie punten op de schouders nemen.

Ik hoop op een spannende en sensationele wedstrijd, met veel toverdrank!