Kees en Emile: Go Ahead Eagles thuis!

Hoi Kees

Hier is weer een nieuwe mail waar je op mag reageren. Zoals gebruikelijk reken ik weer op wat tikkie takka-achtige literatureluur van je in de mail terug. Omdat het Boekenweek is zijn mijn verwachtingen nóg hoger gespannen dan normaal.

Dat geldt niet voor ons elftal. Daarvan heb ik even wat meer láággespannen verwachtingen na volgende week.

De reacties liepen wat uiteen na het echec in Eindhoven. ‘Of je nou met 1-0 of met 8-1 verliest, het is ongeveer hetzelfde’, hoorde ik. Een andere supporter riep door het hek naar de schuldbewuste spelers ‘volgende keer beter joh’. En de leukste is toch altijd weer: ‘Het scoreverloop zat gewoon niet mee vandaag!’

Maar de meeste fans waren gewoon van mening dat onze jongens zich kapot moesten schamen.

Dat vond blijkbaar ook de trainer. Claudio Braga beloofde meteen dat alle meegereisde supporters hun geld terug zouden krijgen. Ik heb er bij het schrijven van dit stukkie nog niets van gezien, hoewel al de troostbiertjes in het uitvak me toch een lieve duit hebben gekost.

Ik hoef ook geen geld hoor. Geef mij maar een elftal dat komende vrijdag Go Ahead Eagles oprolt en zijn tanden in die wedstrijd zet als een Zwollenaar in een Deventer koek. Een off day hebben we allemaal weleens. Zelfs jou heb ik weleens in een restaurant aan de Voorstraat met je voorhoofd in een pizza zien zitten. Daar weet je zelf vast niets meer van, logisch, want je sliep…

Er is maar één manier Kees, om met dat soort beschamende toestanden om te gaan. En dat legde onze president Jan vorige week op de terugreis haarfijn uit. ‘Laten we deze tegenslag maar dragen als een man.’

Meer kun je niet doen. Moedig voorwaarts naar de volgende pot!

Fijne wedstrijd,

Mooi, dat citaat van de grote schrijver Gerard Reve: ‘Moedig voorwaarts!’ en heel passend in de boekenweek. Soms kun je beter een boek over voetbal lezen dan een wedstrijd bijwonen, geloof ik. Bijvoorbeeld ‘Daar ga je, Deibel!’ van onze eigen Kees Buddingh’, die in betere tijden regelmatig op de tribune van DFC en FC Dordrecht was te vinden. Enfin, onze president heeft het bij het rechte eind. Je moet je verlies dragen als een man (al krijgt hij nu wel de hele vrouwenbeweging krijsend achter zich aan) en dat doen we dan maar. Je moet af en toe een teleurstelling kunnen verwerken, anders houd je het als FC Dordrecht-supporter niet vol.

Ik was vrijdag geveld door een keelontsteking, dus heb ik, zo goed en zo kwaad als dat gaat, de wedstrijd gevolgd op de buis. Vermoeiend hoor, die Fox, met dat geflits van de ene wedstrijd na de andere, maar in de loop van de avond werd wel duidelijk dat de Dordtse selectie de avond tevoren misschien niet met de koppen in een pizza had gezeten, maar waarschijnlijk wel in een vat met spaghetti. Wat een slappesliertenpot. Tomatensausvoetbal! Bij de 7-1 ben ik gaan bladeren in ‘De koning van de Krommedijk’ en overviel mij een groot gevoel van weemoed. De 8-1 hoorde ik pas de volgende dag. Op internet kwam ik toen ook de toespraak van onze president tegen, die zich zijn verjaardag toch een beetje anders had voorgesteld, denk ik.

Wij dragen het als een man, Emile, wij gaan vrijdag niet geslagen en gebukt naar de Tempel der Beschaving, nee, wij herinneren ons de mooie pot tegen Roda JC, toen er van tomatensaus nog geen sprake was, en wij vertrouwen er op dat onze trainer inmiddels de gesel Dordts over de selectie heeft gehaald. Best kans dat we tegen Go Ahead Eagles een wedergeboorte van FC Dordrecht zien, een Renaissance, dat de uil van Minerva niet opstijgt voor de Eagles, maar voor Dordt. Ben ik nu stapelkranjorum of een onverbeterlijke optimist? De tijd zal het leren. Laten we vrijdag onze tanden allemaal maar eens flink in die Deventer koek zetten.

Fijne wedstrijd!