Scoren voor de aftrap

Vele uren van bedenken, plannen en noeste arbeid gaan vooraf aan het moment van de onthulling en een krappe minuut later zit het erop. Al gescoord voordat er een bal heeft gerold.  Een sfeeractie voorafgaand aan een voetbalwedstrijd voelt niet alleen als veel werk, het is het ook. Toch geeft het zo’n kick dat het voor de leden van het Sfeerteam FC Dordrecht weer voor voldoende energie zorgt om het keer op keer opnieuw te doen. Vanavond schuif ik aan bij Martin Berkhout (32), Erik Middag (43) en Niels Overbeeke (28), drie van de zes enthousiaste vrijwilligers, voor een inkijkje in het Sfeerteam.

 

 

Het is donderdagavond en wij hebben afgesproken in de Dordtse binnenstad. Martin, Erik en Niels zijn alweer enige tijd actieve leden van het Sfeerteam Dordrecht en samen zorgen zij voor de nodige spandoeken, banners en vlaggen in het Riwal Hoogwerkers Stadion. Ook in de uitvakken zijn regelmatig creaties van hen te zien, wanneer FC Dordrecht buiten de grenzen van het eigen eiland speelt. Hoewel het de afgelopen seizoenen op het veld sportief misschien wat minder gaat, zit het qua spandoeken en andere sfeeracties juist aardig in de lift.

 

“Toen het vorige tifo-team er mee stopte is het een aantal jaar rustig geweest met sfeeracties. Ongeveer zeven of acht jaar geleden hebben wij het met een klein groepje weer opgepakt, maar om diverse redenen kwam het nooit echt goed van de grond”. Erik is dan wel geen geboren Dordtenaar, hij is wel een bekend gezicht op de West tribune. “Het bleek lastig om met enkel supporters van de West tribune de sfeeracties te doen, zeker omdat de faciliteiten op Noord veel geschikter zijn. Daarom was het wel prettig dat Niels er bij kwam, hij staat al jaren op die tribune.”

 

Voor Niels is het maken van spandoeken geen nieuwe bezigheid, in de hekken voor de Noord tribune hangen al jaren enkele door hem gemaakte doeken, maar als hij zich bij het sfeerteam voegt, begint ook voor hem het echte werk. “Dat moet het jaar voorafgaand aan de promotie zijn geweest”, herinnert Niels zich. Martin is sinds 2017 aangesloten bij het Sfeerteam en aangezien hij ook zijn vaste plekje op Noord heeft, ontstaat er een mooie verdeling tussen Noord en West in het team.

 

 

Door de krachten te bundelen is er ineens veel meer mogelijk, maar dat vergt ook overleg, legt Niels uit. “Meestal heb ik zelf al een aantal ideetjes uitgewerkt in Photoshop en op onze vergaderingen bespreken wij die dan om tot een definitief ontwerp te komen.”
Een doek van bijvoorbeeld vijftien meter breed en vier meter hoog moet uit diverse stukken stof aan elkaar genaaid worden, hiervoor is gelukkig ervaren hulp aanwezig in de vorm van ouders, handige mede supporters en zelfs stewards. “De meest lastige taak is het uittekenen van het ontwerp op het doek, omdat er dan een grote ruimte nodig is en die hebben wij zelf niet. Soms kunnen wij ergens eenmalig terecht, maar vaak is het een groot doek in delen uittekenen op de huiskamermuur” aldus Martin. “Laatst een doek van 25 meter lang letter voor letter thuis met de beamer geprojecteerd en uitgetekend, dat was wel forse klus.”

 

 

Het leukste onderdeel van het maken van een doek is volgens Erik toch het schilderen. “Je bent met z’n allen bezig en ziet langzaam je creatie echt tot leven komen, dan komt er eindelijk resultaat van al het werk tot dan toe”. Hierover is Martin het helemaal mee eens. “Het kost best veel tijd om een megadoek in te kleuren, dus kan er ook lekker geouwehoerd worden over de club”.

Maar dan is het na lang werken eindelijk zover en kan het doek worden getoond bij de spelersopkomst. Vele uren werk leiden dan tot een krap minuutje eer van al het  werk. Maar de voldoening is daar niet minder groot om, want zodra het doek in een samenvatting te zien is of foto’s ervan gedeeld worden op sociale media, voelt dat toch wel als een succes. “Ik kwam een foto van het doek met de tekst “Samen strijden, samen winnen!” laatst tegen bij iemand op Facebook als omslagfoto, dat is toch wel gaaf hoor” zegt Niels trots. En er is zelfs een supporter die een tatoeage heeft die is gebaseerd op een spandoek van het team!

 

Iedere keer weer opnieuw iets verzinnen en uitvoeren, het is best een zware taak. Ook op de wedstrijdavonden zelf, zijn de mannen al vroeg in de weer. De megadoeken moeten ruim voor de aftrap opgehangen zijn aan de katrollen en na afloop ook direct weer opgeruimd worden zodat ze tijdens de wedstrijd niet op de tribune blijven liggen en beschadigd kunnen worden. “Daardoor mis je nog wel eens een deel van de eerste helft en soms zelfs een doelpunt” aldus Erik, die tijdens de promotiewedstrijd tegen Sparta het eerste doelpunt meemaakte van onder de Oost tribune, waar hij de ladder aan het opruimen was. “Dan is het wel jammer dat al het werk op de schouders van een aantal vaste krachten terecht komt”.

 

 

Naast extra handen, die altijd welkom zijn, is het team ook op zoek naar een ruimte om alle doeken, vlaggen en banners op te slaan. Nu worden deze vaak thuis bewaard en moeten deze vervoerd worden van en naar het stadion. “In het verleden maakten wij gebruik van een container bij het stadion, waardoor wij altijd snel doeken konden pakken en deze na gebruik direct konden opslaan. Hierdoor raak je nooit wat kwijt en blijven de doeken ook netjes”. Martin hoopt dat in de toekomst zij weer over zo’n plek kunnen beschikken. Niels is het hier uiteraard mee eens. “Denk dat wij het enige sfeerteam zijn zonder een eigen plekkie”. Ook ruimtes om grote projecten uit te tekenen en te verven zijn hard nodig. “Zeker omdat ik de rest telkens overhaal om groter te denken!” lacht Niels.

Qua inkomsten is het team afhankelijk van collectes op wedstrijddagen, wat zij ook één of twee keer per seizoen doen. Dit jaar hebben zij ook voor het eerst stickers laten maken om te verkopen. “Een prima investering, want de opbrengsten gaan direct in onze kas voor sfeeracties. En ook leuk als je die stickers op fietsen in de stad ziet!” Afgelopen jaar kwamen er ook een aantal spontane donaties binnen, als waardering voor het harde werk. “Dat is ook een bevestiging dat wij goed bezig zijn natuurlijk, al moeten wij soms toch nog wat eigen geld bij leggen om de gaten te vullen hoor.”

 

 

Maar weer vooruitkijkend, wat kan het Dordtse publiek verwachten van het Sfeerteam? Niels veert op. “Het zou gaaf zijn om een keer een doek of zeil te maken over de hele breedte van een tribune, zoals bij De Graafschap regelmatig te zien is. Dat is niet eens heel moeilijk om te doen, maar het ziet er wel heel gaaf uit!” In ieder geval is het team van plan om ieder seizoen minimaal drie of vier wedstrijden eruit te pikken, om op die avonden een grotere actie te doen en ieder seizoen minimaal één megadoek te maken. “Ideeën genoeg en zolang er ruimte is, blijven wij de hekken volhangen!”

 

Naast Martin, Erik en Niels maken ook Bianca Beerthuyzen, Harold Landman en Marcel Richter deel uit van Sfeerteam.

 

Bron: Lentemagazine 2018-2019, FC Dordrecht