Kees en Emile: Jong Ajax op bezoek!

Hoi Kees

Met het grote kleine Ajax in aantocht kunnen we niet zeggen dat het leven op dit moment makkelijk is voor een Schapekop hè? Nog nauwelijks hebben we onze vaste tegel op de Noord-tribune van het zomerse onkruid ontdaan of we staan alweer onderaan. En dat deze laatste zin rijmt, maak ‘m niet grappig. Dat snapt zelfs een dichter…

En we hadden er vooraf zo veel van verwacht. Ik vond, en vind eigenlijk nog steeds, dat we een heel aardige selectie hebben. Dat we best wat vrolijke ambitie mogen uitstralen. Niet meteen, om in de termen van de keukencompetitie te blijven, écht haute cuisine, maar toch ook weer geen vuile vaat. En die rode lantaarn daar achterin dat ene ongebruikte keukenkastje; die had er best in zijn vergeten hoekje mogen blijven staan.

Maar goed, over vuile vaat gesproken. Weet je wat er meestal gebeurt met vuile vaat als je wat energie (en groene zeep) stopt in het poetsen? Dan gaat ie glimmen en ziet ie er weer stralend uit! En daar gaan we dan maar op rekenen Kees. Dat er na regen weer zonneschijn komt en dat de punten binnenkort als rijpe appeltjes uit de lucht zullen vallen. Dat onze superspits maar het voortouw mag nemen en de Krommedijk zal doen ontploffen.

Heb ik tot slot nog een vraag voor je:

Weet jij of we op het dak van onze tribune toevallig ook zonnepanelen hebben liggen?

Fijne wedstrijd! Emile

Nou, we hadden inderdaad iets meer verwacht van het begin van de competitie, maar je moet maar zo denken: beter rustig een ladder van onderaf beklimmen dan er in haast van bovenaf aftuimelen. Dat geldt ook voor de competitie. Ik hoop dat de tocht naar boven vrijdag begint, want je hebt gelijk, we hebben een heel aardige selectie. Ik zie daarom nog geen reden tot pessimisme.

Dat van die groene zeep is nieuw voor mij. Ik ken het spul eigenlijk alleen als middeleeuws voorbehoedmiddel. In vergane tijden smeerden de mensen groene zeep op de dakgoot, zodat de ooievaar niet kon landen. Soms gleed die weleens door naar de buren, waar de baby dan terechtkwam. Dan sprak men van een ongelukje.

Goed, Emile, dat was het geschiedenislesje, terug naar de actualiteit. Om je vraag te beantwoorden: ik denk dat je nog eerder zonnepanelen vindt op de Grote Kerk dan op het dak van onze tribune. Je kunt beter vragen door welke onderaannemer die is gebouwd (de tribune, niet de Grote Kerk), maar echt zorgen maak ik me niet. Ons stadion is van even na de Tachtigjarige Oorlog, maar het staat er nog steeds. Het mag er iets minder tiptop uitzien dan de Kuip of de Arena, maar de Tempel der Beschaving heeft getoond de ergste stormen te kunnen doorstaan.

Ik hoop vrijdag op stormen van gejuich. Dat het gewoon een dikke driepunter wordt. Dat de superspits het super gaat doen. Ik zal het alleen moeten missen, want ik ga een vorkje prikken bij mijn uitgever, anders komt er niets terecht van mijn nieuwe boek. Jij neemt de honneurs vast uitstekend waar.

Leve de Republiek Dorderecht! Fijne wedstrijd!