Kees en Emile en waarom FC Dordrecht wel eens verliest…..

Hoi Kees

Jij bent toch ook al een tijdje supporter van FC Dordrecht hè? Dan komt dit je vast bekend voor.

FC Dordrecht verliest wedstrijden. Al zo lang ik me kan herinneren. Door niet te scoren. Door doelpunten tegen te krijgen. Omdat de spelers bevangen zijn door de Achterhoekse stikstofuitstoot. Omdat we met een man minder spelen. Of met een man meer. Omdat onze keeper/verdedigers/middenvelders/aanvallers de fout in gaan. Of een wisselspeler. Of de trainer. Of omdat de kapper op vakantie was en sommige spelers hun haar voor de ogen hadden hangen. Of omdat de scheidsrechter het haar voor de ogen had hangen. Of gewoon erg slechtziend was.

Soms verliest FC Dordrecht ook zonder dat het de schuld is van de scheidsrechter. Omdat de tegenstander beter is. Of wij slechter. Of omdat we 345 corners nemen waarvan er niet eentje voor het doel komt. Omdat we een penalty missen. Of geen penalty kregen. Of omdat de tegenstander een penalty kreeg.

Ook verliest FC Dordrecht weleens een wedstrijd terwijl de ploeg één helft goed speelt, en de andere helft slecht. Of andersom. FC Dordrecht verliest ook vaak wedstrijden terwijl ik geen flauw idee heb waarom. Omdat ik even plassen was. Of bij de bierkraam stond. En er worden ook gewoon wedstrijden verloren waarvan niémand begrijpt waarom. Gewoon omdat het leven niet altijd verklaarbaar is. En de bal rond. En omdat FC Dordrecht FC Dordrecht is. En dus veel verliest.

Ach, Kees. Als we toch eens punten voor nederlaag kregen… Dan stonden we nu niet zo troosteloos onderaan.

Fijne wedstrijd vrijdag!

Ja, wat je allemaal opnoemt komt me zeer bekend voor, maar je bent nog iets vergeten: de zomertijd. Die lange avonden zijn uiteindelijk fataal. Gelukkig is het nu weer wintertijd en kan de selectie op tijd naar bed. Je weet wat de Engelsen zeggen: vroeg naar bed en vroeg eruit, maakt van een man een wijze en listige guit. Dat doen ze dan in het Engels en de (supervrije) vertaling is helemaal van mij, want ik kan vanwege mijn achillespeesprobleempje even niet behulpzaam zijn in de defensie, maar ik kan nog wel wat. Ondanks het feit dat ik mij persoonlijk met het aanbreken van de wintertijd letterlijk wat achtergesteld voel.

Ondertussen is het bar en boos wat de resultaten betreft, terwijl ik toch wedstrijden heb gezien die reden gaven tot optimisme. Toen we, achteraf was het maar voor heel even, opstegen van die vermaledijde twintigste plek, was ik er vast van overtuigd dat tegen N.E.C. de victorie begon, zoals in 1574 bij Alkmaar tegen de Spanjaarden. Nee hoor, mis gedacht, al hadden we in de daarop volgende wedstrijden weleens erg veel pech. Iemand merkte in de sociale media op dat FC Dordrecht zo ongeveer de prullenbak van Feyenoord is geworden. Ik vind dat niet terecht, maar ik vraag me langzamerhand wel af of de sportieve profijt, die de bejubelde samenwerking met de grote broer uit Rotterdam (en met het stoere neefje over de Noordzee) tot nu toe heeft opgeleverd, niet wat mager is.

Tijd, Emile, om onze doelen bij te stellen. Als een periodetitel en het linkerrijtje voorlopig veel te hoog gegrepen lijken, moeten we maar wat bescheidenheid betrachten. Wat denk je van niet te koude avonden rondom de winterstop, een serie spannende wedstrijden ongeacht de uitslag en tenslotte eindigen op de 15e plaats? Laten we daar voorlopig maar mee tevreden zijn. Voldoende geld voor de Eredivisie komt er toch never nooit, evenals voor een vernieuwd stadion, maar voor dat laatste moet het gemeentebestuur zich doodschamen.

Ik wens jou ook, ondanks alle misère, een geweldige wedstrijd vrijdag. We blijven zingen!