Vanaf de zijlijn: Busreizen

Elisa Kuster komt haar hele leven al bij FC Dordrecht. Mist vrijwel geen wedstrijd en nam vroeger nog wel eens de telefoon op bij de club vanuit een bouwkeet. Kan vanaf haar plekje op Noord net over het hek kijken en ziet daarom FC Dordrecht soms net even anders dan de rest.

Zodra Jan van Nieuwenhoven “Inschrijven voor….” tijdens de rust schreeuwt dan ben ik er als een speer bij. Dat komt ten eerste doordat hij achter me staat, ten tweede omdat ik niks wil missen van FC Dordrecht, zeker geen busreis. Er wordt wel eens gemekkerd over buscombi’s:

A) Het is net een bejaardenreis naar de Keukenhof, voor je imago vrij schadelijk tenzij je bejaard bent en van bloemen houdt.
B) Verplichte buscombi, dat klinkt alsof je wordt afgevoerd als slachtvee.
C) Je kan niet even stoppen wanneer je wilt.

Met deze argumenten ben ik het eens, maar het is net als de meeste wedstrijden van FC Dordrecht, soms moet je je verlies nemen en naar de positieve zaken kijken. De busreis is namelijk heel relaxed. Je gaat zitten, ouwehoert wat, je loopt naar de catering of de wc en na een tijdje sta je bij een stadion waar FC Dordrecht speelt. Op de terugweg doe je hetzelfde en krijg je als bonus ook nog eens de kans om prijzen te winnen in de loterij.
Heb ik het nog niet eens over de speech van Jan wanneer we de Tempel der Beschaving naderen. “Trouwe supporters van dé FC Dordrecht!!!” schalt hij door de microfoon waarna een stroom van wijze woorden volgt. Geïnspireerd door de wedstrijd die we hebben gezien, aangevuld met een klein slokje rum en Jan vertelt je precies wat we erover moeten denken. Johan Derksen zou er een hoop van kunnen leren, geen flauwe grappen maar een heldere analyse. Wanneer we hebben verloren is het gewoon pech, gelijkspel eigenlijk ook en winst is altijd terecht. Je krijgt daardoor nog meer zin in de volgende wedstrijd waar gerechtigheid ons ten deel zal vallen.

Niet voor niks hebben wij hem benoemd tot de president van onze Republiek Dordrecht, geen stem zo duidelijk als die van Jan.
Tegenwoordig komen presidenten veelal negatief in het nieuws, maar gelukkig hebben wij er eentje die hartstikke deugt. Ben benieuwd wanneer er een standbeeld van Jan komt, ik hoop eerder dan het nieuwe stadion.