Vanaf de zijlijn: Even rekenen!

Elisa Kuster komt haar hele leven al bij FC Dordrecht. Mist vrijwel geen wedstrijd en nam vroeger nog wel eens de telefoon op bij de club vanuit een bouwkeet. Kan vanaf haar plekje op Noord net over het hek kijken en ziet daarom FC Dordrecht soms net even anders dan de rest.

Een Dordtenaar is te herkennen aan een vreemde eigenschap. We klagen ons een slag in de rondte over de stad maar zodra een buitenstaander er iets negatiefs over te melden heeft dan is er niks mooiers dan ons eiland. We doen soms lacherig over de prestaties van onze FC maar noem ons geen lelijk eendje van de Keukendivisie. Hoe zorgen we ervoor dat FC Dordrecht weer aanzien krijgt, is het niet vanwege de prestaties dan wel vanwege een gezellig druk stadion.

Voor het gemak ga ik even uit van de stad Dordrecht. Daar wonen best veel mensen, 118.654 volgens de meting in januari 2019. Van al die mensen is gezien de bezoekersaantallen (gemiddeld 1619*) nog geen 1% regelmatig op de Krommedijk te vinden.  Ik vraag me altijd af wat de rest van de stad op vrijdagavond doet. Een goed excuus is dat je niet van voetbal houdt, laat dat driekwart van de inwoners zijn. Dan heb nog steeds bijna 30.000 mensen die het wel leuk vinden. Nogmaals, ik heb het alleen over de stad Dordrecht, in de omliggende gemeentes wonen er ook nog supporters. In ons stadion passen 4100 personen, waarvan 400 in het uitvak. Dus je hebt maar 3700 mensen nodig om het stadion tot de laatste stoel te vullen. Dat is ongeveer 3% van Dordrecht. Als je daarover nadenkt dan moet het toch lukken om daar zelf wat aan te doen?

Hier alvast wat tips:

Winnen: het is algemeen bekend dat je vrienden krijgt als je wint. Als supporter kan je daar aan bijdragen door je ploeg aan te moedigen. Positieve benadering helpt, je krijgt zelf ook liever een compliment dan een stortvloed van scheldwoorden. In het allerergste geval kan je een speler altijd prijzen om zijn keurig gestrikte veters.

Omkopen: trakteer iemand op een avondje Dordt. Vanaf €5,- heb je al een kaartje, voor € 7,50 heb je voor de wedstrijd in het home een maaltijd met drank. Een bioscoopbezoek is duurder en heb je daar een keer euforisch staan juichen?

Weddenschap: win een weddenschap en laat de verliezer een keer meegaan. Mochten we die avond niet winnen dan voelt de verliezer zich in ieder geval meteen thuis. Win/win situatie dus.

Goed gevoel: iets aardigs doen voor een ander geeft altijd een goed gevoel. Overtuig iemand om mee te gaan, gewoon uit naastenliefde.

Levenslessen: je leert omgaan met tegenslagen, andere mensen en weersomstandigheden. Dat klinkt misschien niet aantrekkelijk maar wel eens gemerkt hoe weerbaar een Dordt supporter is?
Wij kunnen alles aan, hebben we geen dure cursussen voor nodig.

Vijf mogelijkheden om van 1% naar 3% te gaan, ik weet zeker dat FC Dordrecht daar 100% baat bij heeft.

* volgens Transfermarkt