Kees en Emile buigen zich nogmaals over het sportpark plan

Hoi Kees

Dit wordt een lastig voorzet, al twijfel ik er niet aan dat je ‘m weer prachtig in het netje zult krullen. Lastig omdat ik dit schrijf op zondagmiddag. Nog voordat FC Dordt de jochies van Jong Ajax een pak op de broek gaat geven, of andersom natuurlijk. Een wedstrijd die me traditioneel echt heel weinig boeit. Ik vertik het om naar Amsterdam te gaan, ik vertik het om dat op maandagavond te doen en ik vertik het om die jeugdelftallen serieus te nemen. Ook na al die jaren lukt me dat nog steeds niet.

Al hoop ik natuurlijk op drie punten, of eentje.

Ik schrijf dit ook nog voordat de Dordtse gemeenteraad verder praat over onze club. Dinsdag gebeurt dat. Of gebeurde, ligt eraan wanneer je dit leest. Over die gemeenteraad weet ik niet zo goed meer wat ik moet zeggen. Alles lijkt me duidelijk. Het gaat om liefde voor de stad versus kleinburgerlijke ambtenaritis.

Tijdens de commissievergadering van een paar weken geleden hebben verschillende sprekers zó duidelijk uitgelegd wat het belang voor betaald voetbal voor Dordrecht is, dat het wel heel triest zou zijn als dat nu nog steeds niet duidelijk is.

Mochten er wereldvreemde politici zijn die deze week alsnog de toekomst van onze club in gevaar brengen, dan weten we in ieder geval op welke partijen we nóóit meer zullen stemmen. Je zou het maar op je geweten willen hebben dat Dordrecht straks echt alleen nog maar op tv komt als er iets met een chemiebedrijf is. Of een andere calamiteit.

Op voetbalgebied ben ik uiteraard gewoon weer optimistisch. We hebben weer wat enthousiaste nieuwe jongens erbij en tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen Excelsior heb ik me opperbest vermaakt. Het was een prachtige pot voor goed gevulde Dordtse tribunes. Ik ga er vanuit dat dat vrijdag weer het geval is.

Fijne wedstrijd!

Net als jij heb ik ook weinig op met die jeugdelftallen. Ik noem ze altijd maar de spek-en-bonen-teams. Wel goed voor een oefenwedstrijd, misschien, maar verder zorgen ze voor een behoorlijke competitievervalsing, als je het mij vraagt. Ik ben er, want het is maandag dat ik je schrijf, vanavond ook niet bij. Morgen ben ik wel aanwezig, op het Stadskantoor, als de raadscommissie gaat debatteren over de plannen voor sportpark Krommedijk.

Laten we hopen op een verstandig besluit. In dat geval wordt het voorliggende plan aangenomen en uitgevoerd, want zoals ons in heldere bewoordingen door de opstellers is uiteengezet: het is het enige plan waaraan uiteindelijk een financieel voordeel voor de gemeente zit. Natuurlijk, er zit een zeker risico aan als je je financieel garant stelt, maar als dit plan niet doorgaat, moet de gemeente voor de amateurclubs op het sportpark toch de boel grondig renoveren en zitten ze met zo’n twintig tot veertigduizend euro’s onderhoudskosten per jaar, die die clubs onmogelijk kunnen opbrengen. Het huidige plan biedt daarentegen uitzicht op een jaarlijks overschot. Tel uit je winst!

Ik zou het dus wel weten als ik in de raad zat. Ik heb echter het idee dat niet ieder raadslid het weet. Ik bedoel, uit de vragen die op de eerste inspreekavond werden gesteld, bleken een paar commissieleden geen snars van het plan te begrijpen. Slecht rekenen gehad op school, denk ik, of niet goed leren lezen en luisteren. Gelukkig waren er ook raadsleden die het wel goed door hadden en laten we hopen dat die hun collega’s tijdig bijpraten. Ik noem geen namen, maar de beste vragen werden die avond wel gesteld door een oud-leerlinge van mij. Laten we maar hopen dat het goedkomt, Emile.

Eén ding moet me toch nog even van het hart. Iedere keer hoor je ze bij de gemeente maar roepen: ‘We stellen geen geld beschikbaar voor betaald voetbal, alleen voor de amateursport,’ maar er gaat wel flink wat subsidie naar Kunstmin, het Energiehuis, Bibelot en dergelijke. Terecht, vind ik, er zou nog meer naartoe moeten, maar wordt daar alleen amateurkunst bedreven? Dacht ik toch niet. Daar komen ook beroepsartiesten om het publiek te vermaken, net zoals onze jongens dat met de voetbalsport op het veld doen. Waarom willen zoveel lokale politici die overeenkomst niet zien?

Wat de komende pot tegen Eindhoven betreft deel ik jouw optimisme, Emile. Ik heb genoten van de wedstrijd tegen Excelsior, die Dordrecht verdiend zou hebben gewonnen, als de pechduivel niet weer eens op de verkeerde had doellat gezeten. Wat een inzet en energie. Het enthousiasme spetterde eraf. Dat was echt FC Dordrecht op zijn best en dat hoop ik zo nog vaak te zien.

Fijne wedstrijd!