Kees en Emile en de slag om de Gemeenteraad!

Hoi Kees!

Dat is alweer een tijdje geleden hè. Ik hoop dat je je een beetje in hebt gehouden met eten en drinken tijdens de feestdagen. We moeten namelijk weer aan de bak. Laat ik je op één vlak geruststellen: als je vrijdag een rondje bier wil halen maar je zit na de decemberdrukte even wat krap bij kas, laat het met weten. Ik ben niet te beroerd om je een garantstelling te verlenen. Het is immers best ongezellig op de tribune zonder jou (en zonder rondje bier).

Zo, dat goede voorbeeld is vast gegeven. Laten we hopen dat de hint begrepen wordt door al die lui die rond verkiezingstijd in onze kantine rondhangen met mooie praatjes en stralende glimlachen maar die zich de laatste weken verstoppen achter lettertjes uit partijprogramma’s en het coalitieakkoord.

Deze week gaan de Dordtse Schapenkoppen niet alleen naar de wedstrijd om hun ploeg aan te moedigen. Deze week gaan Dordtenaren die wél trots zijn op de lokale voetbalclub ook langs het Stadskantoor om hun club te redden van een dreigende ondergang. Woensdag om 20.00 uur, aan de Spuiboulevard. Wat daar precies op het programma staat, kun je lezen op de site van de supportersvereniging.

Ik bemoei me verder niet met de details, en met wie er nou schuldig is aan de huidige situatie. Dat laat ik graag over aan de mensen die zich daar in verdiept hebben en die woensdag namens de supporters het woord voeren. En nee, dat zijn waarschijnlijk níét de mensen die zich door ons in de gemeenteraad hebben laten stemmen…

Ik kan er maar niet over uit hoe weinig liefde er van overheidskant te merken is voor de lokale voetbalclub. Zó weinig empathie, zó’n koude, zakelijke houding. Ik snap niet dat er zó weinig belang wordt gehecht aan de uitstraling van een betaald voetbalclub voor een stad als Dordrecht. Dat er niemand (zélfs partijen met de woorden ‘beter’ en ‘Dordt’ in de naam) iets zegt in de zin van ‘Joh, we geven jullie geen garantstelling, maar zijn er nog andere manieren om dé club van ons eiland te steunen?’ Je schaamt je toch kapot voor die kille houding?

Oh ja, en dan staat er vrijdag ook nog de thuiswedstrijd tegen Excelsior op het programma. De opening van de tweede seizoenshelft, een nieuwe sportieve start. Een geweldige streekderby die altijd voor mooie potjes zorgt. Mijn favoriete club FC Dordrecht tegen mijn op-een-na-favoriete club. Laten we hopen dat ik volgend jaar niet naar Kralingen hoef voor betaald voetbal. Laten we hopen dat deze derby nog tot in lengte van jaren gespeeld blijft worden.

Ik wens je een hele fijne wedstrijd en een Dordts 2020!

Het is eigenlijk best bizar dat FC Dordrecht zo weinig steun krijgt vanuit de gemeente. Zeker als je bedenkt dat er iedere twee weken, ondanks soms half gevulde tribunes, toch een aantal bezoekers in het stadion zit waarvan menig theater de lippen zou aflikken. Daar mag weleens wat meer aandacht voor zijn en daar mogen best eens positieve consequenties uit worden getrokken.

Het is ook bizar dat het college van B&W de club doelbewust een bepaalde richting suggereert en vervolgens, terwijl er ook nog eens een positief rapport ligt over de haalbaarheid van het daaruit ontstane plan voor sportcomplex Krommedijk, doodleuk zegt: ‘Bekijk het maar. Jammer dan.’

Maar weet je wat ook behoorlijk bizar is, Emile: dat een groot deel van de potentiële voetballiefhebbers in Dordrecht zelden of nooit in het stadion van de eigen club komt, omdat ze veel liever in de Kuip zitten, in het Kasteel of op Woudenstein. Natuurlijk, je mag best warme gevoelens koesteren voor meerdere clubs, maar wat mij betreft moet het hemd toch nader dan de rok zijn en zou je in de eerste plaats je lokale club moeten steunen.

Ja, als Dordrecht langdurig bovenaan staat, als promotie in zicht is, dan zitten er behoorlijke aantallen supporters, dan gaat het goed. Helaas zijn de resultaten tot nu toe niet om over naar huis te schrijven. Onze op papier nog altijd sterkere selectie dan die van vorig jaar, heeft er in de eerste helft van het seizoen nog niet veel van gebakken. Ik betrap mezelf er ook weleens op dat ik meer voor de gezelligheid naar het stadion ga dan voor de kwaliteit van het voetbal. Gezelligheid en gemoedelijkheid is een van de sterke punten van onze club en dat moet vooral zo blijven, maar met zulke resultaten draait Dordt zich wel een beetje de eigen nek om.

En nou vraag ik me ook nog af: is het echt zo’n ramp als het op zich mooie plan voor de Krommedijk niet doorgaat? Je zou natuurlijk ook de boel in gedeelten kunnen opknappen. Niet alles tegelijk, maar beetje bij beetje, te beginnen met vloerverwarming op noord. Zo slecht staat de boel er toch niet voor? Lees maar in dat mooie boek over onze helaas afgetreden Koning van de Krommedijk, die zei het zelf over de kleedkamers: ‘We hebben ook een prullenbak.’

Natuurlijk ga ik woensdag de club steunen. Ik trek er speciaal mijn FC Dordrecht-pak voor aan en misschien poets ik mijn schoenen ook nog wel. Laten we hopen dat het helpt, maar hoe het ook afloopt: laat Dordt vooral een beetje lekker gaan voetballen. Moedig voorwaarts!

Fijne wedstrijd vrijdag en nog bedankt voor je genereuze financiële aanbod.