Vanaf de zijlijn: Vrijwilligers bedankt!

Elisa Kuster komt haar hele leven al bij FC Dordrecht. Mist vrijwel geen wedstrijd en nam vroeger nog wel eens de telefoon op bij de club vanuit een bouwkeet. Kan vanaf haar plekje op Noord net over het hek kijken en ziet daarom FC Dordrecht soms net even anders dan de rest.

Wanneer je de definitie opzoekt van een vrijwilliger dan krijg je, onder andere, dit antwoord: iemand die nuttig werk doet zonder ervoor betaald te krijgen.
Ik vind het een beetje karig, zonder vrijwilligers hadden wij op vrijdagavond onvrijwillig geen FC Dordrecht. Ze doen hun werk omdat ze niet thuis willen zitten, omdat er diep van binnen een clubhart klopt of omdat ze gewoon iets willen doen voor anderen. Er zijn weinig verenigingen die stand kunnen houden zonder vrijwilligers en toch staat niet iedereen daar bij stil. Tijd om ze via dit stukje te bedanken.

Wanneer je op vrijdagavond aankomt op de Krommedijk zie je de stewards, loop je langs het supportershome en fanshop. De warming-up op de pas gemaaide grasmat, de Lammetjes die met vlaggen en spelers het veld oplopen, het drankje of broodje dat je aanschaft tijdens de wedstrijd en de derde helft na afloop in het home. Alles hebben we te danken aan vrijwilligers.
En volgens mij vergeet ik dan nog minimaal honderd dingen te benoemen die dankzij dit type mens zorgen voor ons avondje voetbal.

Elke beroemde voetballer heeft zijn status te danken aan de inzet van een vrijwilliger. Denk maar niet dat Messi het zover had geschopt zonder een jeugdtrainer, een elftalleider, de kantinebeheerder, de schoonmakers. Misschien was hij dan wel de beste voetballer op het pleintje geworden maar kende hij Barcelona alleen van FIFA. Zijn eerst stappen als voetballer zette hij bij zijn vader die als vrijwilliger een buurtvoetbalclub leidde, ik bedoel maar.
Maar al was Messi nooit ontdekt, er was sowieso geen profvoetballer geweest zonder supporters. Want waarom zou je een club zonder supporters in stand houden? Om een lang verhaal kort te houden: elke vrijwilliger staat aan de basis van iets groots.

Dus alle Arie’s, Bianca’s, Conchita’s, Edwins, Emiels, Erics, Franks, Gerards, Jans, Jeroens, Jessy’s, Joke’s, Jolanda’s, Karins, Klaus’, Mandy’s, Martins, Piets, Remco’s, Wendy’s en alle andere vrijwilligers bij FC Dordrecht:
De definitie van een vrijwilliger klopt: jullie nuttige werk is onbetaald. De reden is simpel, er is geen vergoeding hoog genoeg om jullie te betalen. Ik denk dat ik namens veel supporters mag zeggen dat wij zonder jullie op vrijdagavond nergens zijn. Onze oneindige dank daarvoor.