Kleine dingen maken het grote verschil

Elisa Kuster komt haar hele leven al bij FC Dordrecht. Mist vrijwel geen wedstrijd en nam vroeger nog wel eens de telefoon op bij de club vanuit een bouwkeet. Kan vanaf haar plekje op Noord net over het hek kijken en ziet daarom FC Dordrecht soms net even anders dan de rest.

Terwijl Ciara, Dennis en Ellen flink hebben staan razen is op de Krommedijk de storm juist gaan liggen. Voor de vijfde keer heeft Harry van den Ham het trainersstokje ter hand genomen en stuurt hij als een ervaren herder de schaapjes naar het droge. Een kleine wijziging op het wedstrijdformulier maar met een groot effect. Al gaat dat met vallen en opstaan, afgelopen vrijdag hadden we natuurlijk nooit verloren wanneer de grensrechter had opgelet en voor buitenspel had gevlagd. De woede van onze trainer werd beloond met rood, de inzet van de schapenkoppen met lege handen. Er werd weer ouderwets gebaald van de uitslag, niet van het vertoonde voetbal. Ik tel dat als een winstpunt.

De selectie is niet veranderd maar je verwachtingen wel. Er wordt weer gekeken hoeveel het verschil bedraagt met de directe concurrent op de ranglijst en niet meer gesproken over de laatste plek die we veel te lang bezet hadden gehouden. Op de tribune was de wedstrijdspanning genoeg om de lichtmasten te laten branden.
Dat de bal raar kan rollen heeft soms te maken met een polletje gras dat boven het maaiveld uitsteekt, het kan ook liggen aan het vertrouwen waarmee het laatste tikje wordt gegeven.
Kon je dat vertrouwen maar afdwingen bij raadsleden, die het lot van het nieuwe stadion als een gloeiend kooltje in de lucht blijven gooien om geen beslissing te hoeven nemen. Niemand wil zich eraan branden, terwijl er zoveel valt te winnen. Je kunt je onsterfelijk maken door iets op te bouwen, niet door iets te laten wegkwijnen.

Het is daarom nog steeds belangrijk dat wij als supporters het vertrouwen blijven uitstralen. Niet alleen voor de spelers maar ook voor de politici. Blijf die posters ophangen, blijf die stickers plakken, blijf mensen meenemen naar het stadion.
“Wanneer je denkt dat je te klein bent om het verschil te maken, probeer dan maar eens met een mug op je kamer te slapen,” is een gezegde.