Vanaf de zijlijn: Supporters uit het buitenbos

Elisa Kuster komt haar hele leven al bij FC Dordrecht. Mist vrijwel geen wedstrijd en nam vroeger nog wel eens de telefoon op bij de club vanuit een bouwkeet. Kan vanaf haar plekje op Noord net over het hek kijken en ziet daarom FC Dordrecht soms net even anders dan de rest.

Stel, je hebt aanleg om Dordt supporter te worden. Grote kans dat je dan in Dordrecht bent geboren of op het eiland zelf woont. Verzachtende omstandigheden noemen ze dat.
Er zijn ook mensen die helemaal geen connectie met de stad hebben en toch regelmatig op de tribune zijn te zien. Typisch volk, zijn het gelukszoekers of juist ramptoeristen?
Tussen deze twee soorten supporters bevinden zich de emigranten. Mensen die Dordrecht hebben achtergelaten voor werk of de liefde. Dat laatste is natuurlijk ontzettend romantisch al heb ik er een heel ander beeld bij, wie gaat er nou weg uit Dordrecht, zijn daar fikse dreigementen aan voorafgegaan?

We hebben supporters over de hele wereld zitten, van Groningen tot Zuid-Amerika, van Gelderland tot Australië. Ze hebben misschien ooit gekozen voor de liefde maar niet ten koste van het bonzende clubhart. Vrijdagavond, wanneer bij ons de klok op 20.00 uur springt en we de bal zien rollen, zetten zij alle werkzaamheden stil om de club te volgen.
Ik stel me Paul voor die ’s nachts in Australië achter zijn laptop kruipt, John die in Tsjechië zijn telefoon binnen bereik houdt en Gerrie die vanuit Groningen naar radio Rijnmond luistert. Dankzij de moderne technologie kunnen ze de wedstrijd van minuut tot minuut volgen. Geen honderden kilometers afstand maar slechts een paar seconden in megabytes.

Je hebt bijvoorbeeld Ruud, Jacco, Maarten, Gerard en Gert-Jan die uit verschillende delen van het land komen voor elf Schapenkoppen in actie. Zij zijn er niet alleen op de Krommedijk bij maar ook wanneer we elders in het land mogen opdraven, voor hun speelt Dordrecht altijd een uitwedstrijd. Dat zal thuis ook wel eens lastig zijn. Ik kan me zo voorstellen dat de afwezigheid nog wel eens gevolgen kan hebben voor de invulling van de rest van het weekend. Prima dat je naar FC Dordrecht gaat maar dan mag jij morgenochtend de kinderen naar sport brengen/ boodschappen doen/ de kamer behangen/ of alle andere zaken die op het lijstje staan.

We klagen wel eens dat spelers helemaal geen clubliefde meer hebben en vaker van club wisselen dan van onderbroek. Laat het een troost zijn dat je supporters wel uit Dordt kunt halen maar Dordt nooit uit een ware supporter.