Kees en Emile gaan vol optimisme de vierde periode in!

Hoi Kees!

Uiterst koeltjes heeft onze club vrijdag de aangeboden rode lantaarn geweigerd in Helmond. Ik had er geen enkele twijfel over. Iedereen weet immers dat je aangeboden laatste plekken moet weigeren als ze uit Brabantse handen komen,. Er zit altijd een luchtje aan, voor je het weet ben je het lachertje van het betaalde voetbal. En dát bleken onze jongens (de scheids en Daniël Breedijk voorop) uitstekend te begrijpen. Hup, pingel in de laatste minuut, gelijkspelletje in de tas en weer snel richting de Moerdijkbrug. Zo moet het ongeveer gegaan zijn.

Ik was er zelf niet bij. Komende vrijdag hoogstwaarschijnlijk ook niet. Je hebt soms nu eenmaal te maken met het leven, zelfs op wedstrijddagen.

Rekenen kan ik niet. Maar klopt het dat je met één gelijkspel en verder alleen maar overwinningen gewoon die vierde periodetitel wint? Want dan liggen we op schema! Precies zoals jij en ik in augustus al voorspeld hadden: ‘Als we die eerste, tweede of derde periode niet winnen, dan de vierde maar’, zeiden we toen al. En we krijgen dus gewoon gelijk. Zo zie je maar wie hier de deskundigen zijn.

Tijd om een andere heikele kwestie aan te snijden. Je zit bij de laatste drie kandidaten om Stadsdichter van Dordrecht te worden hé! Uiteraard steun ik je, en ben ik bereid flink wat biertjes te drinken om de campagne vooruit te helpen. Maar er rijzen elders in de stad wel vragen Kees. ‘Gaat Kees dan elke wedstrijd rijmpjes lopen voor te dragen’, vroeg een kassameisje me in de supermarkt. En haar collega bitse er meteen achteraan: ‘Van dat geld voor die versjes kunnen we net zo goed een nieuw stadion kopen!’ Ik bleef rustig en antwoordde beide dames: ‘Neen. Kees gaat niet tijdens de wedstrijd dichten, hoogstens bij de seizoensopening, de verjaardag van Jan van Nieuwenhoven en eventuele huldigingen op het Statenplein. En, neen, van het honorarium dat Kees straks als dichter van de stad krijgt, kopen we geen stadion. Daar koopt Kees namelijk rondjes bier van voor de mensen om hem heen, die hem ook al steunden toen hij nog een gewone Kees was.”
Toen werd het stil en ben ik naar de zelfscan kassa gelopen met mijn doos desinfecterende schapenkoppenzeepjes…

Kortom, niets dat ons ervan weerhoudt om als een razende naar een prachtig einde van het seizoen te racen. Ga jij maar vast verzinnen wat er rijmt op het woord ‘promotie’!

Fijne wedstrijd, Emile

Ja, als we verder alles winnen, hebben we de periodetitel, maar dan moet er veel meezitten, jonge vriend, dus laten we onszelf nu niet rijker rekenen dan we zijn. Ik ben wel van het optimisme, maar er hoeft maar één vlaggenist niet goed uit zijn doppen te kijken en voor je het weet krijg je een buitenspeldoelpunt voor je kiezen en zit de trainer op de tribune. Ik zat er bovenop, drie weken geleden tegen de Superboeren, want we hadden van iemand een plekje op de eretribune cadeau gekregen, met de derde helft in de businessclub. Uiteraard was dat maar een eenmalig genoegen, de komende wedstrijd sta ik weer gewoon op mijn eigen plek op noord en houden we weer derde helft in ons eigen supportershome.

Ja, een door de gemeente aangewezen jury heeft besloten dat ik een van de drie laatste kandidaten voor het stadsdichterschap van Dordrecht ben. Dat was aanvankelijk niet mijn bedoeling, maar ik hoorde van zoveel mensen dat ze mij hadden genomineerd, dat ik het flauw vond om dan niet mee te doen. De race is nog niet gelopen hoor, want pas op 22 april valt de beslissing. Dan beoordeelt de jury de gedichten die wij voordragen en dan moet de gemeenteraad het ook nog goed vinden, neem ik aan, want die gaat over het salaris, dus eer dat er weer een officiële stadsdichter is, zitten wij al dik in de nacompetitie.

Als het allemaal meezit dus. Het zou natuurlijk wel te gek zijn als de nieuwe stadsdichter straks op het Statenplein het lofdicht kan houden, maar voorlopig eerst maar even winnen van Jong AZ. Ik sluit vast als vingeroefening af met een rijmpje

Er was eens een topspits uit Huizen
die vreselijk last had van luizen,
maar vlak voor het zicht op promotie
bekeerde hij zich vol devotie
en joeg hij alleen nog op muizen.

Ik wens je een fijne wedstrijd (als je er bent!),