Vanaf de Zijlijn: Het FC Dordrecht geheugen

Elisa Kuster komt haar hele leven al bij FC Dordrecht. Mist vrijwel geen wedstrijd en nam vroeger nog wel eens de telefoon op bij de club vanuit een bouwkeet. Kan vanaf haar plekje op Noord net over het hek kijken en ziet daarom FC Dordrecht soms net even anders dan de rest.

Naarmate je ouder wordt, bouw je steeds meer herinneringen op. Aangezien je harde schijf na een tijdje propvol zit, moeten er stukken worden gewist. De mooiste herinneringen blijven doorgaan wel hangen in je geheugen, ze krijgen een plek vooraan zodat je in mindere tijden meteen kunt terugdenken aan betere momenten. Noem het nostalgie, in het geval van FC Dordrecht noem ik het volhouden.

Afgelopen vrijdag had ik veel baat bij dat systeem, ik zag Roda vijf keer scoren terwijl het de teller bij de Schapenkoppen op nul bleef staan. Ik dacht aan de keren dat we met meedogenloos voetbal de tegenstander over de knie kregen. Sommige beelden waren nog in zwart-wit, een paar verkleurd door zonnige tijden en anderen hingen in een gouden lijst. De acties van helden als Hakim Braham, Jaap van der Wiel, Kees Koudstaal, Marco Boogers, Mark de Vries, Nicky van der Velden, Yoëll van Nieff, Paul Gladon, Rangelo Janga. Ik zou een Panini album vol kunnen plakken met voormalige helden van de Krommedijk. Het zijn er misschien weinig maar het heeft als voordeel dat ze niet veel ruimte in beslag nemen. Ik moet al genoeg onthouden, al zijn het de spelersnamen die elk seizoen veranderen.

Tegenover elke geweldige voorzet, kopbal of doelpunt staan er minimaal evenveel blunders. Niet dat ik ze voor de geest kan halen want je snapt dat mijn hoofd daar geen plek voor heeft. Daarbij is het uiterst ongemakkelijk om slechte momenten op te rakelen. Bij een afscheidsspeech heb je het over de dingen die je zult missen, niet over de zaken die de hoofdpersoon allemaal heeft verprutst. Een stuk sympathieker én het scheelt een hoop tijd.

Je kan van het verleden leren maar je moet er niet blijven hangen, dat zeggen ze ook in reclames. “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.”
Die slogan neem ik mee naar Helmond Sport aanstaande vrijdag. De wedstrijd tegen Roda zegt niks over de prestatie die we in Brabant gaan leveren. En anders denk ik gewoon terug aan de wedstrijd van vorig seizoen, waar we in de blessuretijd drie punten uit de hel van Helmond wegsleepten.