Vanaf de Zijlijn: Opruimwoede

Elisa Kuster komt haar hele leven al bij FC Dordrecht. Mist vrijwel geen wedstrijd en nam vroeger nog wel eens de telefoon op bij de club vanuit een bouwkeet. Kan vanaf haar plekje op Noord net over het hek kijken en ziet daarom FC Dordrecht soms net even anders dan de rest.

Nu iedereen nog wat meer thuis zit dan gebruikelijk en de zon zich vaker laat zien beginnen bij veel mensen de voorjaarsschoonmaakkriebels. Al heel wat lentes zijn die kriebels aan mijn neus voorbijgegaan maar dit jaar ben ik gezwicht. Als je dan toch elke dag je deurknoppen moet schoonmaken dan kan ik dat ene kastje en die andere lade ook wel even leeghalen.

Dat ‘wel even’ kan je vergeten in ons huis. Bang om iets kostbaars weg te gooien is veel bewaard gebleven. De verhuiskaart van iemand die ik niet meer voor de geest kan halen, een geboortekaartje van een kind dat inmiddels al een kop groter is dan ik, je kan het maar nodig hebben. Het iets te optimistische periodekampioenschapsjaaltje uit 2001 heeft destijds ternauwernood de teleurstelling overleefd en verschuilt zich sindsdien tussen de programmaboekjes, kassabonnen en kapotte fietslampjes. Een sticker van DS’79, een Panini plaatje van Kees Koudstaal, een foto van Marco Boogers die net heeft gescoord, het lag allemaal verborgen in een stapeltje paperassen waar geen duidelijke bestemming voor was bedacht. Alsof ik klompjes goud had gevonden, terwijl ik ze voorzichtig door mijn handen liet gaan dacht ik aan alle verhalen achter elk voorwerp. Mijn eerste bezoekje aan de Krommedijk, Kees Koudstaal die, na mijn vader, de mooiste snordrager van de wereld was en Boogers als Superman in de Dordtse klei. Niet dat ik ze zonder deze spullen was vergeten maar het is een welkome afleiding in deze onzekere tijd. Net als de Grote Kerk die ‘Een Dordtenaar zal altijd blijven zingen’ liet klinken over de stad en her en der plukjes supporters zich hadden verzameld om zich even in het stadion te wanen.

Misschien zou de stadsbeiaardier ook wel: “We zijn de Dordtse Schapenkoppen” willen spelen. Ik ga hem mailen, hoop dat jullie dat ook doen en wie weet kunnen we zaterdag weer even het FC Dordrecht gevoel oproepen. Want stel je voor dat we dit na de coronastop zijn verleerd.

Voorbeeldmail naar: boudewijnzwart@gmail.com

Geachte heer Zwart, beste Boudewijn,

Omdat u ons clublied zo voortreffelijk liet klinken over de stad zou ik (en met mij nog vele andere supporters) heel graag “Wij zijn de Dordtse Schapenkoppen” willen horen via de klokken van de Grote Kerk.

Alvast bedankt!