Kees en Emile en Jong Ajax thuis

Kees Klok is schrijver, dichter en voormalig leraar, Emile van de Velde werkt in de journalistiek. Ze mijmeren regelmatig op deze plek over het wel en wee van FC Dordrecht, al sinds jaar en dag hun favoriete club. Emile geeft de spreekwoordelijke strakke voorzetten, Kees kopt ze meestal keihard in het net.

 

Hoi Kees!

Daar zijn we weer. Zaterdag moeten onze jongens weer aan de bak, om 16.30 uur tegen Jong Ajax. Bij het invallen van de najaarsduisternis dus, maar nog net vóór bedtijd van de kleine godenzoontjes. Ik vrees dat dat geen goed nieuws is voor ons scorebord…

Wat moeten we nog zeggen over de resultaten van onze club? Ik heb het gevoel dat we slechts lijdzaam kunnen wachten tot ooit het tij keert. Tot er een steenrijke malloot arriveert met een grote zak vol godenzoontjes voor onszelf. Of heb jij nog een andere oplossing, een veelscorend konijn uit de hoge hoed?

En nou niet meteen op rijm met een verlanglijstje komen he, de Sint heeft het vast druk genoeg met alle Dordtse kindjes. Die man heeft echt geen tijd om een voetbalclub in nood het linkerrijtje cadeau te doen.

Wat érg leuk was, en ook een prachtig schoencadeautje, waren natuurlijk al die schapenkopjes op onze stoeltjes tijdens de laatste thuiswedstrijd. Alle knuffels zijn verkocht begreep ik, en het geld gaat naar een goed doel. Hulde voor initiatiefnemer Irene Koene! Echt het leukste wat ik op de tribune heb gezien sinds die keer dat jij een goede grap vertelde, in 1873 was dat meen ik…

Ik denk dat deze actie navolg verdient. Er zijn immers wel meer lege stoeltjes dan alleen op onze Noord-tribune. Hoe zit het bijvoorbeeld met jouw poëzie-optredens? Veel publiek kwam er al niet, maar nu mág het het publiek zelfs niet meer komen. Is het een idee dat je ergens een zaaltje afhuurt, allemaal kleine Kees Klokjes op de stoelen zet en dat we die dan kopen voor een goed doel? Misschien levert het wel genoeg geld op voor een nieuwe spits. Of een stadion.

Een andere mooie Dordtse noviteit was onlangs het spelen zonder trainer. Onze overgebleven oefenmeesters zaten ziek thuis en konden onze jongens alleen via een online-verbinding bijstaan. Nou, dat ging best aardig. We verloren net zo kansloos al in wedstrijden mét een trainer langs de lijn.

Ook hier moest ik aan jou denken…

Maar excuus, ik zal je al te veel pesten. Je weet dat ik dol op je ben. Je weet dat jij de enige reden bent dat ik snak naar een goed coronavaccin. Zodat we weer gezamenlijk naar de Krommedijk kunnen. Als dat toch eens de oplossing zou zijn… Ik beloof je dat ik een vaccinatieprik in allebei mijn armen neem!

Fijne wedstrijd zaterdag!

Emile

 

Ha Emile,

Ja, die schapenkoppen op de tribune, dat was een hartverwarmend gezicht. Een geweldige actie van Irene Koene en alle vrijwilligers. Fijn ook dat het een groot succes was. Er worden nog steeds geen successen behaald op het veld, maar dit kan toch mooi de annalen in. Het stadion zal zaterdag wel weer heel erg leeg zijn, Emile, want kleine klokjes zullen er niet zitten. Even dreigde een hele grote avondklok, maar dat paardenmiddel tegen de corona schijnt voorlopig afgewend te zijn. Ik snak met je mee naar een vaccin, want ik begin dat lege stadion heel, heel, heel zat te worden, evenals al die andere coronatoestanden. Ik wil gewoon naar de wedstrijd en naar de derde helft en weer juichen en eindelijk ook weer eens een driepunter meemaken.

Het merkwaardige is dat je niet of nauwelijks hoort van besmettingen in de buitenlucht, dus ik snap die maatregel van voetballen zonder publiek eigenlijk niet. Goed, iets minder mensen misschien, om afstand te kunnen houden, maar helemaal zonder toeschouwers, nee, ik denk dat dat voor het aantal besmettingen niets uitmaakt.

Ik vond die laatste wedstrijd zonder trainer, nu ja, onder leiding van de keeperstrainer, begreep ik uit het televisiecommentaar, helemaal zo slecht niet. Dordt werd allesbehalve van het veld getikt, maar de kansen, en die kregen we behoorlijk, werden niet benut. Dat is nog steeds het probleem. De bal krijgen ze behoorlijk in de zestien meter en dan gaat het mis. Misschien moet Dordt een sportpsycholoog aantrekken die iets gaat doen aan deze scoringsangst. We hebben nu wel lang genoeg onderaan gebungeld, een plek die je eigenlijk die spek-en-bonen-teams gunt, die toch niet kunnen promoveren, maar dan komen we weer op een heel andere discussie. Ik vind een spannende, maar verloren wedstrijd meestal niet zo erg, maar aan de andere kant: van te vaak verliezen krijg ik toch een beetje het chagrijn en dat heb ik al voldoende van die coronanarigheid.

Fijne wedstrijd zaterdag, we geven de hoop nooit op!