Kees en Emile proosten alvast op 2021

Kees Klok is schrijver, dichter en voormalig leraar, Emile van de Velde werkt in de journalistiek. Ze mijmeren regelmatig op deze plek over het wel en wee van FC Dordrecht, al sinds jaar en dag hun favoriete club. Emile geeft de spreekwoordelijke strakke voorzetten, Kees kopt ze meestal keihard in het net.

 

Ha, die Kees

Ik twijfelde nog even of ik deze week wel een voorzet moest sturen. Ik ben gewend dat na elke uitwedstrijd te doen als voorproefje op een nieuwe thuiswedstrijd. Maar er is dus even geen nieuwe thuiswedstrijd. Slechts boom, gourmet en stilte. En darten op tv.

Overigens was ik het verschil tussen uit- of thuiswedstrijd allang kwijt hoor. Ik keek zaterdag uit het raam en dacht nog: ‘Hmm, geen brandende lichtmasten, spelen onze jongens in het donker of zo..’ Wat bleek? Ze speelden in Maastricht! Vrijdag al geloof ik.

Meer mensen hebben last van desoriëntatie, zag ik toen ik de groeps-app erop nakeek. Er was er eentje die koos voor iets anders op tv dat ie wilde zien, er was er eentje die vol enthousiasme (maar in de war) een dagpas had gekocht voor een Fox-zender met de Luxemburgse competitie en er was er eentje die op zijn gitaar zat te tokkelen op zoek naar een nieuwe voetbalhit. Dit keer over Jari Schuurman geloof ik, ons blonde lichtpuntje in donkere tijden. Ik vermoed dat Jari weggaat in de winterstop, zucht…

Verder werd er een speler opgehemeld die later in eigen doel schoot, mopperde men lukraak in het rond en bleek Dordt aan het einde weer met lege handen te staan. Er kon zelfs geen vlaaienpunt vanaf.

En dan waren er natuurlijk ook weer plichtsgetrouwe clubnotabelen die aan de stadsgrens de rode lantaarn in ontvangst gingen nemen. Want dat onding is weer in Dordtse handen. Hang ie bij jou ook in de boom Kees, die lantaarn? Naast een miniatuurversie van de kampioensschaal uit 1994 misschien? Of loop je nog steeds met een lantaarntje door de straten op zoek naar een café? Niet meer doen hè, nog even geduld.

Die was kwijt hè, die kampioensschaal. Spoorloos verdwenen en uit het collectieve geheugen gewist. Begrijpelijk ook, zo’n trofee verwacht je misschien in een fantasyfilm op 26 december maar toch niet bij ’s lands hekkensluiter?

Het is nog onduidelijk wat die schaal zoal meegemaakt heeft, al die tijd, maar waarschijnlijk is ie jarenlang in het buitenland als fruitschaal, koekenpan of po gebruikt. En nu is ie dus weer terug. En staat ie eindelijk, na 26 jaar, in onze stad te pronken. In het Dordrechts Museum. Dat nu dus dicht is.

En dat laatste past dan wel weer mooi bij al onze ellende van de eerste competitiehelft…

Je merkt dat er wat traditionele kerstblues in mijn voorzet geslopen is hè? Geen zorgen hoor. Juist nu, als het donker is, begint heel in de verte, als je goed kijkt, een klein lichtje te schijnen. En dat lichtje heet ‘volgend jaar’, het jaar waarin alles beter wordt.

Fijne feestdagen en hou het doel droog deze winterstop Kees. Proost op 2021!

Emile

 

Dag Emile,

Zo! Komt er ineens een totaal onverwachte voorzet aan. Dank, maar bij mij gaat hij er natuurlijk wel even in. Ondanks de schele hoofdpijn vanwege die rode lantaren. Jammer dat dat rotding weer in Dordt hangt, maar gelukkig niet in mijn boom. Je begrijpt dat ik er niet zo blij mee ben, maar goed, het is niet anders. Waar ik wel blij mee ben is de leuke attentie van FC Dordrecht, die een paar dagen geleden in mijn brievenbus lag. Wij denken aan de club, maar de club denkt ook aan ons en dat waardeer ik. Dank daarvoor. De mooiste attentie zou natuurlijk het opengooien van het stadion zijn voor het publiek, maar daar gaat de club zelf niet over, daarvoor moeten we bij premier Rutte zijn. Zou die misschien familie zijn van de beroemde Dordtse jeneverstoker? Misschien moet jij dat als journalist maar eens uitzoeken. Daar heb je tenslotte voor doorgeleerd.

Ik begrijp dat de volgende thuiswedstrijd pas op 2 januari is. Ver in het volgende jaar dus. Tijd voor een time-out, Emile. De feestdagen komen eraan, dagen waarop wij niet mogen feesten. Nu ja, ik heb nog heel veel boeken om te lezen, een gezellige open haard, dit jaar zelfs een kunstkerstboom en de voorraadkast is ook niet helemaal leeg. Als ik het helemaal niet meer weet, kan ik altijd nog een nieuwe tactiek voor onze selectie uitstippelen om daar na de winterstop de nieuwe trainer mee lastig te vallen, of zullen we eerst maar even afwachten hoe hij het op eigen kracht doet? Jij mag het zeggen. Ik begin aan mijn winterstop.

Prettige feestdagen, ondanks corona en na de jaarwisseling fluks naar ‘het spuitje van Hugo de Jonge,’ zodat alles weer normaal wordt, zoals het hoort.

Alle goeds,
Kees