Kees en Emile hebben goede hoop!

Kees Klok is schrijver, dichter en voormalig leraar, Emile van de Velde werkt in de journalistiek. Ze mijmeren regelmatig op deze plek over het wel en wee van FC Dordrecht, al sinds jaar en dag hun favoriete club. Emile geeft de spreekwoordelijke strakke voorzetten, Kees kopt ze meestal keihard in het net.

 

Hoi Kees!

Allereerst natuurlijk de beste wensen aan iedereen die onze club een warm hart toedraagt, en vooruit: ook aan alle andere mensen. Dat we maar een mooi jaar tegemoet gaan, en dat 2021 alle ellende van 2020 goed mag maken.

De eerste klap is altijd een daalder waard, dacht Kevin Jansen waarschijnlijk toen hij besloot in de eerste minuut van de tweede competitiehelft meteen maar de bal in het Helmondse net te jassen. En zo is het, al is een daalder nog wel iets anders dan drie punten, zo bleek anderhalf uur later. Maar goed, wie geeft er nou om punten, of om de plek op de ranglijst? De generaties na ons gaan toch echt alleen het allerbelangrijkste van deze jaargang in de boeken terugvinden. En dat is dat de eerste goal van 2021 een Dordtse goal was!

Over volgende generaties gesproken: het begint er nu toch echt een beetje op te lijken dat de mensheid (nog) toekomst heeft hè Kees! De eerste prikken zijn gezet en als het nou toch lukt om komende tijd nog een stuk meer mensen te vaccineren, dan… dan…

Dan zou het kunnen dat we dit seizoen nog eens naar de Krommedijk mogen! Of naar het terras van jouw favoriete poffertjeskraam. Of naar een concert. Naar kantoor. Overal heen! Ik hoop het van harte Kees. Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar iemand is die in het huidige normaal wil blijven rond hobbelen. Zoals een bevriende kroegeigenaar van me zegt; ‘Kom maar op, ik wil een prik in al mijn armen, ik wil mijn vrijheid terug!’

Het is het voorjaar van de hoop wat dat betreft. Als is er wel een groot verschil tussen de coronacrisis en de schapenkoppencrisis. Bij FC Dordt juich ik altijd extra hard om een goal in de eerste minuut, je weet immers nooit wanneer je nog eens kan juichen. Bij die andere crisis wacht ik nog even af met hard juichen, dat doe ik pas echt als ik jou weer een stevige omarming mag geven na een Dordtse overwinning.

Maar gelukkig mogen we wel eindelijk weer hopen.

Proost op de toekomst Kees! Groet, Emile

 

Dag Emile,

Wat zat ik te genieten van dat fantastische doelpunt van Jansen. En toen nog de 0-2 er achteraan. Een paar minuten voor rust ging ik even koffie inschenken, met het idee dat Dordt met een prettige voorsprong de tweede helft in zou gaan. Bleek die voorsprong ineens minder prettig en na de rust zag ik alleen maar hopeloze ontreddering op het veld. Wat Dordt betreft dan. Daar gaan mijn beste wensen, dacht ik, maar natuurlijk hoop ik dat het voor jou, voor ons, voor FC Dordrecht en voor alle supporters een geweldig jaar wordt. Ik wens iedereen dat van harte toe, ook na dit teleurstellende begin. Kop op, er is nog helemaal niets verloren en zoals jij al zei: die eerste goal van 2021 staat wel mooi in de Dordtse boeken.

Ik neem aan dat de spelers iets hebben geleerd van deze zeperd en zich niet zullen verliezen in frustraties. Ik vond Dordt in de eerste helft namelijk keigoed. Het probleem is, voor zover ik dat als belangstellende leek kan beoordelen en ik heb toch al heel wat wedstrijden gezien op mijn lichtgevorderde leeftijd, dat de mannen nog even moeten leren een tik op de neus te incasseren. Figuurlijk dan, want van al dat bewuste of onbewuste gemep op het veld moet ik niks hebben. Als je een tegendoelpunt krijgt, dan moet de adrenaline extra hard door je aderen gaan, dan moet je er bovenop springen en die bal zo snel mogelijk in de goal van de tegenstander zien te mikken. Zoals wij dat deden, Emile, toen we nog jong en onbedorven waren en de schrik van het zomeravondvoetbal.

Zo, en nu jij weer. Ik wil er ook nog even bij zeggen dat het een heel stuk zou helpen als we weer naar het stadion kunnen. Dan juichen we de doelpunten er wel even in. Man, man, wat mis ik dat. Evenals de derde helft. Gelukkig is er een lichtje aan het eind van de tunnel: het spuitje van Hugo. Als ze daar maar mee opschieten, want ik kan niet wachten met naar de Krommedijk te gaan. Maandag zullen we het nog met de televisie moeten doen, maar er is hoop, Emile, en hoop doet leven.

Ik reken op een mooie driepunter. Prettige wedstrijd!