Kees en Emile in quarantaine (week 6)

Kees Klok is schrijver, dichter en voormalig leraar, Emile van de Velde werkt in de journalistiek. Ze mijmeren regelmatig op deze plek over het wel en wee van FC Dordrecht, al sinds jaar en dag hun favoriete club. Emile geeft de spreekwoordelijke strakke voorzetten, Kees kopt ze meestal keihard in het net.

 

Hoi Kees

Daar gaan we weer, heerlijk lekker een stukkie schrijven zonder al te veel actualiteit. En zonder voetbal. Een baken van rust is woelige tijden, zo voel ik mijn tweewekelijkse voorzet aan jou.

Misschien een héél klein beetje actualiteit dan; als ik dit schrijf is nog onbekend of we deze week van de regering en het RIVM weer iets meer bewegingsvrijheid hebben gehad. Maar ach, ik ben het inmiddels gewoon geraakt dat alle dagen op elkaar lijken. Ook voor een dichter als jij zal de anderhalvemetersamenleving straks niet erg moeilijk zijn toch? Of heb je bij één van je voordrachten het publiek weleens binnen de anderhalve meter van elkaar zien staan?

Sorry, dat was een gemene grap 😉

Nog een week hè Kees, dan weet ik of ik volgend seizoen met een heuse stadsdichter ga samen schrijven. En nee, daar bedoel ik niet Juno of Peter M mee (één gemene grap is wel genoeg), maar jou natuurlijk. Of ben je straks te druk voor deze rubriek als je elke keer met notabelen op pad moet? Ik vind jou niet het type meteen naast je schoenen te gaan lopen. Hoewel je na langdurig kantinebezoek wel eens een bocht bij een sloot wat te ruim hebt hebt genomen. Nee, dat heeft er niets mee te maken, maar het is altijd fijn dat even in herinnering te roepen.

Woensdag 29 april weten we het, wie de nieuwe stadsdichter wordt. En ik ben voor jou! Ik heb zelfs al een soort van feestprogramma bedacht. Dat ziet er als volgt uit: terwijl jij in je achtertuin een dankwoord uitspreekt, zullen talloze andere Dordtenaren op hun balkons of in hun geveltuin je naam scanderen en luidkeels zingen: ‘Kees die moet eén rondje halen hi ha ho.’ En misschien als afsluiting een rondrit op je fiets door de stad waarbij wij van achter het raam naar je zwaaien.

Zo, dat was een stukje in het kader van ‘beter te vroeg gejuicht dat Kees stadsdichter wordt dan helemaal niet gejuicht’, je moet toch wat in deze tijden…

Is er nog nieuws over onze club? Weet jij hoe lang het fictieve seizoen nog duurt? Hebben we de fictieve periodetitel al gewonnen? Misschien zijn we denkbeeldig zelfs al gepromoveerd? Oh, en nu ik toch bezig ben: weet jij misschien welke dag het vandaag is? Ik kan dat allemaal echt niet meer uit elkaar houden…

Fijne wedstrijd Kees! Oh nee…

Emile

 

Dag Emile,

Tja, juichen dan maar, al denk ik toch nog even aan dat spreekwoord van die huid verkopen en die beer schieten. We zien het wel met die stadsdichter, maar wat zou ik graag een rondje geven. Op de tribune of in het supportershome. Morgen horen we misschien wanneer dat weer kan, al zie ik het dit seizoen niet meer gebeuren. Jammer hoor, we waren net begonnen aan de onstuitbare opmars richting linkerrijtje, al vrij zeker van de laatste periodetitel en een nieuw Wonder van Leeuwarden lag ook al ergens achter de horizon te wachten. Het is ons allemaal afgenomen doordat de wereld in een panische angst voor dat virus is geschoten.

Ik bedacht net, Emile, waar hebben we het eigenlijk over? Ik las in de krant dat er tot nu toe 32.655 geregisterde coronabesmettingen zijn. Vermenigvuldig dat nu eens even voor de zekerheid met twee, dan heb je er 65.310, op een bevolking van meer dan zeventien miljoen mensen. Ze noemen iedere dag het aantal doden. Moet je niet onderschatten, het zal jou of een van je dierbaren maar treffen, maar toch vraag ik me weleens af, is de overheid wel goed bezig? En waarom horen we nooit het aantal genezingen? Volgens de deskundigen heeft 80% (dat is viervijfde, Emile, je ziet wel dat ik ooit nog eens rekenles heb gegeven) nauwelijks merkbare tot milde ziekteverschijnselen en geneest daarna. Gelukkig, maar wat moeten we dan van al die paniek denken? En dan die anderhalve-meter-maatschappij, tja, dat is misschien even te doen, maar zie jij het voor je, op de noordtribune, dat we daar staan en de stewards komen langs met een meetlint?

Jij bent, omdat je het feestprogramma voor de stadsdichter al hebt uitgestippeld, nogal optimistisch gestemd. Ik meestal ook, promoveren gaan we zeker nog eens doen in de toekomst, maar voor nu zie ik het allemaal met grote twijfels aan. Ik weet het zo net nog niet. Meneer Rutte beweert wel iedere keer dat hij alleen maar doet wat de deskundigen zeggen (die elkaar ook weleens tegenspreken), maar als professor Van Dissel zegt ‘de scholen hoeven helemaal niet dicht’ en een aantal bange ouders en onderwijzers daarover kabaal maakt, is het kabinet zo door de knieën. Misschien moeten we ook op potten en pannen gaan slaan om weer zo snel mogelijk naar het stadion te mogen.Voorlopig ga ik vrijdag eens kijken of die mooie wedstrijd waarin we Go Ahead Eagles in de Adelaarshorst met 0-3 afdroogden (seizoen 17/18) nog ergens op het internet is te vinden.

Het ga je goed!