Kees en Emile: NEC thuis!

Kees Klok is schrijver, dichter en voormalig leraar, Emile van de Velde werkt in de journalistiek. Ze mijmeren regelmatig op deze plek over het wel en wee van FC Dordrecht, al sinds jaar en dag hun favoriete club. Emile geeft de spreekwoordelijke strakke voorzetten, Kees kopt ze meestal keihard in het net.

 

Hoi Kees!

Het zit er weer op. De reguliere competitie dan. Zaterdag spelen we de laatste wedstrijd voordat het toetje opgediend wordt. Beetje gekke dag, maar we gaan dus vrijdag eerst de verjaardag van Willem-Alexander vieren en roepen de Dordtse republiek pas een dag later uit. Wel sympathiek om dat Oranje-feestje niet te bederven. Beschaafd als altijd, die Dordtenaren.

Wellicht is er zaterdag wel een ander feestje, dat van NEC. Er is nog een (niet heel grote) kans dat de Nijmegenaren bij ons aan de Krommedijk promotie naar de eredivisie bewerkstelligen.Ik zou ze dat best gunnen. De uitwedstrijd met FC Dordt naar de Goffert is me dit seizoen goed bevallen; erg gastvrije ontvangst, prime da luxe catering (even dat je het weet Kees: ze serveren daar zelfs sauvignon blanc met cocquilles bij het uitvak) en de tegenwoordigheid van geest om zó’n dik mistgordijn op te werpen dat ik van de 6-0 nederlaag niets hoefde te zien.Na afloop kregen de Nijmeegse spelers óók van de Dordtse fans applaus. Als ze zaterdag promoveren, klap ik weer voor ze. Ze zijn immers ook nog eens beter te verstaan dat die lui van Fortuna Sittard.

Het is onze laatste pot voordat we de play offs in gaan. Ik heb nog geen idee wie we daar in de eerste ronde treffen, maakt me ook niet uit. Ik weet wel dat de Spartanen uit mijn vriendenkring me al wat vaker beginnen te ontlopen. Als ik ze toch tref, beginnen ze meestal over ‘revanche voor de vorige keer’, maar dan zie je de schapenkoppenangst in hun ogen…

Laten we hopen dat we snel de derde periode-vorm terug hebben!

Groet, Emile

 

Dag Emile,

De laatste wedstrijd op zaterdag. Je zou haast zeggen dat het is om vast een beetje aan de Eredivisie te wennen, als het vrijdag geen koningsdag was. Voor NEC dan. Het zou leuk zijn voor onze gasten als de promotie in Dordt een feit werd. Wij gaan de Goffert dan volgend seizoen missen, vrees ik, want ik geloof niet dat Dordt in de nacompetitie als een dartelend veulen de grazige weide van de Eredivisie inhuppelt. Tenminste, als er niet een wonder gebeurt. Dat een wonder best mogelijk is bewijst het winnen van de derde periode, maar ik heb zo mijn twijfels.

Het enige wat wel zo’n beetje vaststaat, is dat we in de play-offs, als we tegen Sparta moeten, een goede kans hebben om te winnen, maar dan moet het wel een thuiswedstrijd zijn. Dan krijgen we hopelijk een herhaling van die befaamde 18 mei. Afwachten maar en hopen dat die serie nederlagen toch nog het masterplan van de technische staf blijkt om de club op te stoten in de vaart der volkeren. Dan wordt zaterdag de republiek terecht uitgeroepen.

Ik denk een beetje met gemengde gevoelens terug aan dit seizoen. Nu en dan erg leuke wedstrijden gezien en sprankelend voetbal, maar ook nogal vaak onderprestatie en nu en dan zelfs een beetje bagger. Het was allemaal niet zo dramatisch als in het vorige seizoen, maar het was weinig stabiel. De nacompetitie kan de boel nog redden, zoals de bekerwinst onze Rotterdamse broeders, maar anders geldt toch: ik ben niet boos, maar wel een beetje teleurgesteld.

In ieder geval voor zaterdag een fijne wedstrijd!
Kees