Kees en Emile: Jong FC Utrecht komt op bezoek

 

Kees Klok is schrijver, dichter en voormalig leraar, Emile van de Velde werkt in de journalistiek. Ze mijmeren regelmatig op deze plek over het wel en wee van FC Dordrecht, al sinds jaar en dag hun favoriete club. Emile geeft de spreekwoordelijke strakke voorzetten, Kees kopt ze meestal keihard in het net.

 

Hoi Kees!

Ik vind dat het best aardig gaat met onze club. Twee weken geleden hebben we heerlijk mogen juichen en vorige week ook twee keer. Oké, uiteindelijk verloren we toen met 3-2, maar toch… Je weet hoe ik over te vroeg juichen denk. Beter dat dan helemaal niet juichen. En wat is te vroeg Kees? Wat is te laat? Onze trainer dacht in Almere bij de 0-2 al meteen dat de voorsprong te vroeg kwam. Je kan het ook anders zien. Soms duren wedstrijden gewoon te lang. Soms wel 75 minuten te lang.
Het enige wat volgens mij zelden te lang duurt is de derde helft. Tenzij je en hongerklop krijgt. Of een bocht te vroeg neemt. Of te laat. Vooral lullig als aan het eind van die bocht een sloot ligt. Zoals jij eens ontdekte toen je van de kantine wegfietste.

Maar ik heb het al vaker gezegd: punten zijn op dit moment niet het belangrijkste. Pas op 25 oktober moeten we er echt staan. Dan begint de tweede periode, en die heb ik al aangekruist sinds we kansloos werden voor de eerste periode! Die zegetocht beginnen we op 25 oktober in Doetinchem. Ik kwam er sowieso achter dat mijn favoriete uitwedstrijden (Excelsior, De Graafschap, Eagles) opeens allemaal achter elkaar staan gepland. Geen idee of ik elke keer mee kan, maar je zou haast denken dat het bedoeld is om me weer eens die supportersbus in te krijgen hè…

Maar eerst deze week het jeugdelftal van FC Utrecht verslaan lijkt me. Dat is eigenlijk typisch zo’n tegenstander waarvan ik hoop dat we ervan gaan winnen. Net als die andere 19 clubs in de keukendivisie trouwens. Daarvan hoop ik ook altijd dat we er van winnen.

Het belooft weer feest te worden! Fijne wedstrijd,

Emile

 

Dag Emile,

Ik had nog steeds een goed gevoel over die mooie pot tegen NEC, toen ik op de buis, want ik was niet mee naar Almere, zag dat FC Dordrecht met 2-0 voor stond. Dat wordt een driepunter, ging het door mijn hoofd en van de weeromstuit schonk ik mezelf maar vast een overwinningsborrel in. Ik was even vergeten dat wielrenners die te vroeg ontsnappen en op kop gaan, zelden als winnaar de eindstreep halen. Tenzij je Annemiek van Vleuten heet, natuurlijk.

Ondertussen staan we 17e, wat nog altijd beter is dan we in maanden hebben gestaan, maar toch vind ik het een beetje jammer dat de opmars naar het linkerrijtje even hapert. Ik hoop dat het een beoordelingsfoutje was en geen structurele misser. Ik bedoel, ik ben meer van de aanval dan van de verdediging. Napoleon wist dat al en aan hem, of liever aan zijn broer, die nog heel even koning van Holland is geweest, hebben we tenslotte de Koninklijke Bibliotheek te danken. Daarin worden alle boeken verzameld die in Nederland verschijnen, van pornoboekjes, via bloedstollende detectives en serieuze romans tot voetbaltheorieën toe. Daar valt heel wat te lezen, ik denk ook die Napoleontische wijsheid.

Ik ben het helemaal met je eens van die derde helft, maar ook daar vier ik liever een overwinning dan dat we ons verdriet voor de zoveelste keer moeten verdrinken. Ik heb trouwens gehoord dat er plannen zijn om de sloten in de buurt van de Tempel der Beschaving te dempen, omdat de gemeente het risico voor niet bij name te noemen journalisten en dichters te groot vindt. Dat krijg je met die claimcultuur van tegenwoordig. Is je overgrootvader in 1867 een keer door een agent iets te hard ingerekend wegens openbare dronkenschap, dan kun je als vierde generatie slachtoffer geld gaan eisen op het Stadskantoor. Dat schijnt trouwens ook aan nieuwbouw toe te zijn, net als ons stadion. Zullen we een weddenschapje afsluiten welke van de twee het eerst aan de beurt is?

Prettige wedstrijd, vrijdag, en…. eh, schrijf je gelijk even in voor die uitwedstrijden.

Kees