Kees en Emile met de broek op de enkels door de stad?

Kees Klok is schrijver, dichter en voormalig leraar, Emile van de Velde werkt in de journalistiek. Ze mijmeren regelmatig op deze plek over het wel en wee van FC Dordrecht, al sinds jaar en dag hun favoriete club. Emile geeft de spreekwoordelijke strakke voorzetten, Kees kopt ze meestal keihard in het net.

Oh Kees, Kees, Kees. Ooh Kéés, Kéés, Kéés! Wat moeten we nou nog schrijven, de rest van dit seizoen?

Het gaat allemaal wel heel erg uit als een nachtkaars hè. Iedereen die ik spreek zit al volledig met z’n gedachte bij een volgend seizoen. Nou spreek ik niet zoveel mensen natuurlijk, maar ik en mijn vier muren denken er precies hetzelfde over. Allemaal zijn we klaar voor volgend jaar. Want volgend jaar, nou poeh hé, volgende jaar! Dan gaan onze roaring twenties pas goed beginnen!

Maar voordat we naar een nieuw seizoen kunnen, hebben we dus nog komende weken en maanden. We krijgen de laatste twee wedstrijden elke keer een doelpunt minder tegen, dus er is wel degelijk sprake van een dalende curve en dus opgaande lijn. ‘De nederlagen vlakken af’, heeft dat in epidemiologische termen. Ik heb geleerd dat dat goed nieuws is.

Komen we bij de actualiteit. Ik las verschillende opvallende berichten achter elkaar van de week. En omdat ik ze achter elkaar las, loop ik nu met gefronste wenkbrauwen en verwilderde gedachten rond. Ik begrijp dat de mensen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zich inmiddels opmaken voor een zogenaamde ‘slutty summer’. Prik in de armen, glas in de hand en voorbehoedsmiddelen in de achterzak, betekent dat geloof ik, En gáán.

Even later las ik dat de Verenigde Klok inmiddels óók zijn vaccinafspraken op de ijskast heeft hangen. Wat gaat dat betekenen Kees??? Loop jij binnenkort ook met de tong op de knieën en broek op de enkels door het Dordtse nachtleven te rennen? Of hou jij het gewoon bij een welgemeend ‘schiet die bal er nou verdomme in’, vanaf de tribune?

Dat laatste gaat natuurlijk een belangrijke rol van betekenis spelen. Net als een complete generatie scholieren inmiddels het onderwijs op afstand schijnt te gebruiken om lekker lang uit te slapen, missen onze spelers ook hún meester Klok langs de lijn. Als dat straks weer bij het oude is, heb ik er alle vertrouwen in. Ik voorspel nu vast dat die eerste periodetitel voor FC Dordt is. Kan niet missen!

Fijne wedstrijd, tegen wie we ook moeten spelen komende week.

Emile

 

Dag Emile,

Je kent uiteraard het gezegde ‘een goed begin is het halve werk’ en zo kon het gebeuren dat wij heel even, heel stiekem, droomden van de vierde periodetitel, maar bij Onze Lieve Heer en FC Dordrecht is alles mogelijk en zo hebben we ons kaartenhuis alweer in elkaar zien storten. Nogal dramatisch en dan kun jij wel optimistisch zeggen dat er een opgaande lijn in de neergang zit (Hugo de Jonge zou het niet beter kunnen formuleren), maar ik vrees dat we dit seizoen, hoe het ook afloopt, maar zo snel mogelijk moeten vergeten.

Ik vraag me al maanden af hoe het toch kan dat de selectie zo wisselend presteert. Een gebrek aan een goede balans, misschien? Of heb jij gelijk en wordt het publiek node gemist. Ik denk dat dat zeker meespeelt. Voetballen in een leeg stadion is voor een speler net zoiets als pootje baden in een kikkerbadje voor een zwemkampioen. Een paar dagen geleden hoorde ik een Leidse professor in de virologie nog zeggen dat besmettingen in de buitenlucht ‘zeer zeldzaam zijn’ en de kans daarop ‘dus verwaarloosbaar’, waardoor ik niet alleen denk ‘schiet die bal er nou verdorie eens in’, maar vooral ook ‘gooi dat stadion onmiddellijk open!’ Ik kan niet wachten tot het zover is, al ben ik eerlijk gezegd niet van plan om mee te doen aan al dat gedoe met testen vooraf. In mijn neus geen polonaise met een wrattenstaaf. Daarom heb ik ook op het eerste ogenblik dat het kon mijn vaccinaties geregeld. Dan moet een mens normaal gesproken toch weer normaal kunnen gaan leven?

Dat betekent overigens niet dat ik met mijn broek op mijn knieën door het Dordtse nachtleven ga rennen. Ik zie het jou graag doen, het lijkt me een tamelijk acrobatische toer. Ik vraag mij trouwens ernstig af of er na deze ellendige crisis nog wel een Dordts nachtleven zal zijn. We zien het wel, Emile, laten we eerst maar kijken wat er vrijdag op het veld gebeurt. Uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat het OMT zich zorgen maakt over de uitslag, maar wie weet wordt het weer eens een keer ongehoord spannend.

Fijne wedstrijd!