Kees en Emile zien wel wat in een soort Super League

Kees Klok is schrijver, dichter en voormalig leraar, Emile van de Velde werkt in de journalistiek. Ze mijmeren regelmatig op deze plek over het wel en wee van FC Dordrecht, al sinds jaar en dag hun favoriete club. Emile geeft de spreekwoordelijke strakke voorzetten, Kees kopt ze meestal keihard in het net.

 

Hoi Kees

Daar ben ik weer, met een geschreven voorzet waar jij lekker met je voorhoofd tegenaan mag lopen. Uiteraard was ik het weer bijna vergeten, maar er worden vrijdag weer punten aan een tegenstander gegeven aan de Krommedijk. Ik snap eigenlijk niet waar al die rompslomp nog voor nodig is. Onze spelers zijn nu al enkele weken geleden gestopt met de competitie, waarom stopt die competitie dan óók niet gewoon met ons? Maar nee hoor, de lijdensweg schijnt gewoon nog een tijdje door te gaan.

Ik klink wat terneergeslagen, maar wacht af! Ik heb een plan bedacht. Jaja! A cunning plan, zou de legendarische Baldrick zeggen. Ik kwam op het plan tijdens één van mijn vele wandelingen over ons eiland. Ik denk wel vaker na tijdens het rondlopen. Meestal dingen als ‘stop Emile, rechtdoor is een rivier, je leeft op een eiland’ of ‘goh, zou eigenlijk best leuk zijn als dat terrasje daar weer eens opengaat’. Maar deze week kreeg een geniaal idee dat nadere uitwerking verdiende.

Het plan is helemaal rond, klopt als een supportersbus. Het is nog wel supergeheim, want het is niet de bedoeling dat de KNVB dit allemaal zonder waarschuwing in onze rubriek moet lezen. Hou je het even tussen ons? Dan vertel ik verder.

Ik ben van plan een Super Republiek Dordrecht League in het leven te roepen. Met als deelnemer FC Dordrecht. Andere clubs mogen zich uiteraard ook aanmelden, dan wijzen we die af. Deze nieuwe competitie begint in augustus en loopt op z’n gemakkie via de winterstop naar pakweg mei. In die maand wordt FC Dordrecht dan kampioen, dansen wij van je hopsasa op het Statenplein in de rondte en krijg jij een extra glaasje wijn bij het eten.

Klinkt goed toch? Nooit meer dat gezeur met nederlagen, of Bosschenaren en vreemdelingen uit Maastricht die de punten van ons eiland smokkelen. Gewoon het enige wat belangrijk is: FC Dordt.

Ik zit nog met een paar kleine puntjes. Ik wil Alex nog vragen of hij gewoon busreizen kan blijven organiseren, die kunnen immers reuze gezellig zijn, zeker als het goed met de club gaat. En ik ben nog op zoek naar de financiën. FC Dordrecht zal natuurlijk vooral willen deelnemen aan deze nieuwe league als er een mooie zak vol startgeld ligt te wachten van zeg 637.364.846 miljoenmiljard euro. Ja, over dat soort bedragen gaat het tegenwoordig op dit niveau.

Heb jij nog geld in een ouwe sok liggen ergens? Ja? Mooi, dan kunnen we aan de slag. Over een jaar zijn we bijna kampioen!

Fijne vrijdag, denk goed na voordat je beslist om de wedstrijd te kijken!

Emile

 

Ha Emile,

Nog vier wedstrijden, dan mag jij gaan werken aan je mooie plan. Ik neem aan dat je al een idee hebt klaarliggen om de crowdfunding aan te pakken en een verlanglijst met aankopen voor de toekomstige selectie. Ik vind het geniaal, ik zie me al zitten in de supportersbus: rondje Eiland van Dordrecht met tussenstops bij de Kop van ’t Land, de teststraat van de GGD (zo lekker bereikbaar voor iemand zonder auto, helemaal in Dordrecht West) ’t Vlak en natuurlijk de Groenmarkt voor een bak FC Dordrecht poffertjes. En daarna fluks weer naar de Tempel der Beschaving, voor de volgende winstpartij. Dat wordt net zo spannend als die voorgestelde en na twee dagen alweer ingestorte supercompetitie van de clubs van Europese geldwolven. Als je weer bij zinnen bent, beste Emile, moeten we er nog maar eens goed over praten.

Ja, dat je wat pessimistisch klinkt, kan ik me na de laatste drie wedstrijden wel indenken. Toch moet je je nooit dood wanen voor je werkelijk verdronken bent en dat geldt zeker voor FC Dordrecht. Wat als we nou die komende vier wedstrijden gewoon eens winnen? Misschien is het een idee om tijdens het voetballen een paar geluidswagens rond het stadion te zetten waaruit op luide toon ‘Republiek Dordrecht!’, ‘Een Dordtenaar zal altijd blijven zingen’, of ‘Wij zijn de jongens van Den Braven’ klinkt? Dat moet toch een geweldige opkikker voor onze licht sukkelende selectie zijn, die de mannen tot grote hoogte in de vaart van het voetbal opstoot? Of ben ik nou net zo gek als jij?

Dat we nog steeds over Den Braven zingen, bewijst natuurlijk wel dat we een club zijn met een degelijk historisch besef. Een club die uit de moederschoot van een van de oudste voetbalclubs van Nederland komt, DFC, een geschiedenis die we hoog moeten houden. Ik hoop dat de selectie dat ook beseft, dat ze niet zomaar in dienst zijn van pakweg een NAC of een MVV, maar van een club met een rijke historie en dat ze zich daarom uit de naad gaan spelen om die vier keer drie punten te pakken.

Op hoop van zegen maar weer prettige wedstrijd, Emile!